Ik zie, ik zie, wat u niet ziet! Over perspectief en illusies

7 november 2021

In het Museon in Den Haag vindt op dinsdagmiddag 16 november 2021 vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur een audiovisuele presentatie plaats door architect Maarten Ruijters onder de titel “Ik zie, ik zie - over perspectief en illusies”. Maarten Ruijters gaat uitgebreid in op het fascinerende visuele verschijnsel van optisch bedrog en het wonderlijke spel tussen zien, waarnemen en manipuleren met het visuele perspectief. Het weergeven van de visuele werkelijkheid op een plat vlak kan namelijk op vele manieren plaatsvinden.

Ik zie, ik zie, wat u niet ziet! Over perspectief en illusies

Museon presenteert lezing over optische illusies

In de geschiedenis hebben personen in meerdere culturen, zoals de Egyptische, Chinese en Islamitische, hier eigen methodes voor ontwikkeld, die we allemaal projectie noemen. Tijdens de Renaissance in Italië werd het perspectief uitgevonden als een manier van afbeelden op een plat vlak die het beeld, zoals dat op ons netvlies valt, het meest benadert. Maar het blijft een benadering, want ons netvlies is tenslotte geen plat vlak!

Architect Maarten Ruijters zal uitleggen wat voor soorten projectie en perspectief er te onderscheiden zijn, hoe deze worden toegepast in de kunst en wat de mogelijkheden en beperkingen hiervan zijn. Wie het perspectief eenmaal beheerst, kan ermee gaan goochelen en de grenzen gaan opzoeken van wat je nog kan afbeelden. Dit kan leiden tot het ontstaan van zogenaamde ‘onmogelijke figuren’, zoals onder andere te zien in het werk van Maurits Cornelis Escher.

Ik zie, ik zie, wat u niet ziet! Over perspectief en illusies - 2 Ik zie, ik zie, wat u niet ziet! Over perspectief en illusies - 3 Ik zie, ik zie, wat u niet ziet! Over perspectief en illusies - 4

Hiermee zijn we aangeland op het terrein van optische illusie, anamorfose en trompe l’oeil, waarvan fascinerende voorbeelden getoond zullen worden. Na deze informatieve en spannende lezing zult u de wereld in een geheel ander perspectief gaan zien en waarnemen! Toegangskaartjes zijn online te bestellen. Lees alle informatie omtrent kaartverkoop en corona-toegangsbewijs op https://www.museon.nl/nl/alle-presentaties.

Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag, www.museon.nl.