Mathematici droegen bij aan een fascinatie voor wiskunde

27 maart 2019

De autoriteit op het gebied van wiskunde, professor en auteur Ian Stewart, heeft in het boek “Grössen der Mathematiek” van 25 baanbrekende wetenschappers boeiende biografieën bijeen gebracht. Deze denkers, bedenkers, filosofen, onderzoekers en vooral deskundigen hebben op een geheel eigen wijze bijgedragen aan de historische ontwikkelingen in het fascinerende en veel beoefende vakgebied van Wiskunde in theorie en praktijk in de periode van 2500 jaar van inhoudelijke voortgang.

Mathematici droegen bij aan een fascinatie voor wiskunde

Grössen der Mathematik

Hij bericht in de biografieën onder meer over de levensomstandigheden en maatschappelijke situaties waarin deze personen hun werk deden en hoe zij tot hun bijdragen, ontdekkingen en vernieuwingen kwamen. In het overzicht koos de auteur ook voor het werk van drie vrouwen, die veelal onder bijzondere omstandigheden hun werk konden of moesten doen. Volgens de auteur is er geen “wiskunde-gen” bekend, maar in het algemeen is er wel sprake van een bepaalde hoge intelligentie en groot visueel inlevingsvermogen om in de wiskunde tot hoge prestaties te komen.

Wiskundigen hebben tevens specifieke eigenschappen, die bijdragen tot de prestaties. Ervaar in het boek welke eigenschappen dat zijn en maak op onderhoudende wijze kennis met de soms verrassende ogenblikken waarop de wiskundige de ontdekkingen doet of de verbeteringen aanbrengt. Het geheel is een fantastisch verhalenboek en inspiratiebron elke actieve wiskundige.

ISBN 978-3-499-63394-2, “Grössen der Mathematik”, Ian Stewart, Rowohlt Taschenbuch Verlag, 2018, 478 pagina’s.


Gerelateerde artikelen