Het meetkundige werk van kunstenaar Albrecht Dürer

20 december 2018

De Duitse kunstenaar Albrecht Dürer was ook een gedreven liefhebber van meetkunde en schreef voor de kunstliefhebbers een fors meetkundeboek. Zijn aanpak is vooral gericht op het beschrijven van meetkunde langs een intuïtieve artistieke uitvoering. Hij rekende niet en bewees evenmin. Als kunstenaar was hij een genie en als meetkundige was hij vooral origineel. Auteur en wiskundige Martin Kindt was direct verkocht toen hij een aantal historische wiskundeboeken van Albrecht Dürer las.

Het meetkundige werk van kunstenaar Albrecht Dürer

De Meetkunst van Albrecht Dürer

Hij werd enthousiast om over de nagelaten schat een boekje in de Zebra-reeks te schrijven. Daarmee is het wiskundige erfgoed van Dürer beschikbaar voor leerlingen van het vwo en natuurlijk ook voor alle belangstellenden voor wiskunde, wiskundige toepassing en wiskunst.

Albrecht Dürer (1471-1528) liet al op jonge leeftijd zijn uitzonderlijke tekentalent zien. Op 13-jarige leeftijd tekende hij een zelfportret en ontwikkelde zich tot een vooraanstaand etser en schilder. Snel leerde hij de basisbeginselen van perspectief en werkte met passer en liniaal. Leerlingen maken kennis met vele boeiende wiskundige onderwerpen bij maken van de opdrachten.

ISBN 978-90-5041-175-2, “De Meetkunst van Albrecht Dürer”, Martin Kindt, Epsilon Uitgaven, 2018, deel 55, 53 pagina’s.


Gerelateerde artikelen