Geromantiseerde reis door de wereld van de wiskunde

24 maart 2019

Ruim 8000 jaar voor het begin van onze jaartelling werden in Mesopotanië geniaal geconstrueerde geometrische tekeningen en vormen aangetroffen met afbeeldingen van patronen die gevormd zijn door symmetrieën en beeldrotaties. Later in de historische ontwikkelingen wilden mensen hun dieren tellen en hun grondgebieden aangeven, waardoor zij tellen en opmeten moesten leren. Zo zijn rekentechnieken en de geometrie in stappen uitgevonden.

Geromantiseerde reis door de wereld van de wiskunde

Der grosse Roman der Mathematik

Hoe zij daartoe zijn gekomen wordt op fascinerende en onderhoudende manier stap voor stap verteld. De auteur neemt zijn lezers mee naar een denkbeeldige situatie waarin werkelijk van alles nog moest gebeuren en worden ontdekt. De lezer zit onmiddellijk in het ruige dagelijkse leven van volledig verwilderde mensen. Al snel ontstonden er ritmische beeldpatronen van een onverwachte schoonheid. De fantasie van lezers wordt sterk geprikkeld en het wiskundige avontuur is begonnen!

De eerste bruikbare symbolen worden gekoppeld aan systemen voor rekenen, meten en communiceren. Sterren der mathematica als Archimedes, Pythagoras en Thales brengen orde en erkenning voor het gebruik van wiskunde. Hij beschrijft de periode van theorema’s, Platonische lichamen, stelling van Pythagoras, het begrip Pi en krijgt de lezer zelfs een inhoudelijk verklaring voor de formule dat min maal min plus is. Dit boek is boeiend, vermakelijk en vooral leerzaam.

ISBN 978-3-406-72151-9, “Der grosse Roman der Mathematik”, Mickaël Launay, Verlag C.H. Beck, 2019, 3e druk, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen