Instrumenten en camera’s bij veilinghuis Dorotheum

3 april 2019

Op maandag 8 april 2019 vinden na elkaar twee interessante veilingen plaats bij het internationaal bekende en gewaardeerde veilinghuis Dorotheum in Wenen. In de eerste veiling worden antieke objecten en voorwerpen geveild. Het aanbod bevat onder meer wandklokken, staande klokken, tafelklokken en sierklokken. Diverse historisch waardevolle Chinese tekeningen, sculpturen, vazen, Tibettaanse wandkleden en -borden, gebruiksvoorwerpen en sieraden maken het geheel ruim compleet.

Instrumenten en camera’s bij veilinghuis Dorotheum

Palais Dorotheum Wenen

Later op de dag vindt de veiling van historische wetenschappelijke instrumenten, modellen en wereldbollen, aangevuld met een flinke hoeveelheid aan fotoapparaten, plaats. Het aanbod van beide veilingen is weergegeven in de dubbeluitgevoerde catalogus, die nu al beschikbaar is voor een prijs van € 15. Alle ter veiling aangeboden stukken zijn vermeld in de catalogus met een toelichting en een startprijs voor de geïnteresseerde verzamelaars, beheerders van museale collecties en liefhebbers van optische instrumenten en antieke stukken.

Instrumenten en camera’s bij veilinghuis Dorotheum - 2 Instrumenten en camera’s bij veilinghuis Dorotheum - 3 Instrumenten en camera’s bij veilinghuis Dorotheum - 4
No. 381 microscoop van Georges Oberhaeuser; No. 486 stereofotocamera L. Gaumont & Cie.

Van de meeste veilingstukken is een foto opgenomen bij de betreffende beschrijvingen ervan. De eerste te veilen microscoop is een binoculair model van een Wenham microscoop van de firma Ross in Londen. De microscoop van Georges Oberhaeuser uit 1840 is aangeboden voor € 500. In de catalogus staat een fors aanbod aan zonneklokken afgebeeld. De zonneklokken zijn gefabriceerd door onder meer de klokkenmakers Johann Georg Vogler, Christian Carl Schindler, Joseph Kodauer, Thomas Tuttell en Johann Martin. Naast anatomische modellen zijn er fotocamera’s van onder meer Leitz, Minox, Rolleiflex en Nikon in het veilingaanbod beschikbaar. Er staan zeven kijkdagen gepland.

Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.


Gerelateerde artikelen