Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (1)

12 maart 2019

In de huidige moderne visuele wereld is kleur op alle mogelijke plekken aanwezig in dag-, avond- en nachtsituaties. Bij een bezoek aan een gebouw, een winkel of bij een bezoek aan privéruimten - overal treffen we kleuren aan, die meer of minder op ons inwerken op overtuigende wijze of op een wijze waarop wij ons niet aangenaam voelen. Kleur heeft namelijk forse invloed op onze beleving en gevoelens van welzijn en stemming.

Geschiedenis van traditionele kleuren, pigmenten & verven (1)

Die Natur der Farben

Door diverse experimenten, psychologische onderzoeken, studies, verhandelingen en veronderstellingen weten wij inmiddels veel over de houding, waardering, gemoedstoestand van personen bij het aanschouwen en ervaren van bepaalde kleuren en de reacties op kleuren en combinaties van verschillende kleuren. Bijna iedereen heeft een natuurlijke reactie en gevoel voor kleurwerking en ervaart dat kleuren met elkaar harmoniëren. Maar er zijn slechts weinig personen die voldoende bekend zijn met de geschiedenis, ontwikkeling en samenstelling van kleuren.

Voor het inrichten en kleur geven van de eigen “vier wanden” van de verblijfruimte zijn er heden ten dage onbegrensde mogelijkheden bij het kiezen en aanbrengen van de gewenste kleuren en kleurencombinaties. Maar wie heeft dit brede praktische spektrum ontwikkeld? En hoe worden kleuren en gekleurde verven gemaakt, verwerkt en toegepast?

Het studie- en referentieboek “Die Natur der Farben” geeft op uitgebreide wijze antwoorden op deze en vele andere vragen en beschrijft op boeiende wijze de geschiedenis en toepassing van kleuren in vormen van pigmenten en verven en de bijbehorende theoretische ontwikkelingen in definiëren van kleur, kleurmengingen en kleurordeningen in de loop van een periode van ruim drie eeuwen kleurgebruik met accent op het werk van deskundigen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8321-9943-2, “Die Natur der Farben”, Patrick Baty, DuMont Buchverlag, 2018, 352 pagina’s.


Gerelateerde artikelen