Moderne kunst uit België in Kunsthalle München te gast (2)

21 februari 2022

In de moderne tijd ontwikkelde de spanning tussen het reële en het fantastische zich tot een centraal kenmerk in de Belgische kunst. Enerzijds blijft het zeer nauw verbonden met een realistische traditie. Aan de andere kant wordt het mysterie van de dingen steeds weer opgeroepen. Meerdere werken hebben zelfs een surrealistische uitstraling.

Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (2)

Fantastisch real

Bij de expositie is een prachtig vormgegeven catalogus verschenen met op de titelzijde een afbeelding van een betekenisvol uniek kunstwerk van René Magritte. De schilder gaf dit werk de titel ‘De wraak’. De catalogus bevat meerdere essays met interessante toelichtingen over ontwikkelingen en stromingen in de Belgische wereld van de kunst.

In de bijdrage “Netwerken van het surrealisme in België” geeft de auteur een beeld van de invloeden van de Dada-beweging en het ontstaan van de stroming van het surrealisme op het werk van verschillende Belgische kunstenaars. De tentoonstelling is een samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

De Kunsthalle greep de mogelijkheid om hoogtepunten uit de eigen moderne kunstcollectie gelijktijdig te tonen. Andere belangrijke topstukken uit museale en particuliere collecties vullen de presentatie ontdekkingen aan. De catalogus is een kunstzinnige aanwinst.

Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (2) - 2 Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (2) - 3 Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (2) - 4
Postzegels zorgen voor een snellere verspreiding van kunstwerken van bekende kunstenaars.

ISBN 978-3-95498-601-9, “Fantastisch real”, Nenna Santorius, Roger Diederen en Herwig Todts, Sandstein Verlag, 2021, 248 pagina’s, € 38.

Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, Kunsthalle München, Theatinerstraβe 8, D-80333 München, www.kunsthalle-muc.de.


Gerelateerde artikelen