Moderne kunst uit België in Kunsthalle München te gast (1)

21 februari 2022

De Kunsthalle München presenteert tot en met 6 maart 2022 zo'n 130 meesterwerken van het Belgische modernisme uit de periode van 1860 tot 1960. Aan de hand van schilderijen, grafiek en sculpturen geeft de kunstexpositie aan hoe de kunst van die tijd herhaaldelijk de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid aftastte. De alledaagse werkelijkheid komt bij een rondgang langs de opstellingen en schilderijen in beeld, evenals de geheimen en raadsels buiten de zichtbare wereld.

Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (1)

Fantastisch real

De expositie belicht het kunstzinnige pad van de Belgische kunst, van realistische taferelen uit het dagelijks leven, sfeervolle landschappen tot de fantastische maskerades van James Ensor en surrealistische werelden van Paul Delvaux en René Magritte. Naast deze grote namen presenteert het museum een 40-tal andere persoonlijkheden die wel bekend zijn in België, maar nu nauwelijks bekendheid hebben in omringende landen, zoals Eugène Laermans, Alfred Stevens, Constant Permeke, Marthe Donas en Rik Wouters.

Het samenspel van twee visueel tegengestelde krachten draagt in belangrijke mate bij tot de fascinerende werking van de Belgische kunst: het ‘echte’ en het ‘fantasierijke’ beeld. Het bovennatuurlijke verblijft in de achterkamers van de werkelijkheid, in zijn verborgen hoeken schuilt de verbeelding met zijn dromen en mysteries. Dit fenomeen gaat terug op de gedetailleerde voorstellingen van de oude Nederlandse schildertraditie door meesters als Jheronimus Bosch of Pieter Brueghel de Oude. (Wordt vervolgd).

Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (1) - 2 Moderne kunst uit België in  Kunsthalle München te gast (1) - 3
Zestiende september, 1956, René Magritte, olie op doek, 116,2 x 89,2 cm, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, © René Magritte, VG Bild-Kunst, Bonn, 2021.

ISBN 978-3-95498-601-9, “Fantastisch real”, Nenna Santorius, Roger Diederen en Herwig Todts, Sandstein Verlag, 2021, 248 pagina’s, € 38.

Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung, Kunsthalle München, Theatinerstraβe 8, D-80333 München, www.kunsthalle-muc.de.


Gerelateerde artikelen