Mondriaan: kunstenaar met een passie

17 mei 2013

Over Piet Mondriaan is veel geschreven in boeken, catalogi en andere publicaties. Deze meestal rijk geïllustreerde boeken en catalogi bevatten in het algemeen een aantal reproducties, beschrijvingen over zijn werk en leven en een uitgebreide lijst met exposities. Met het verschijnen van het nieuwe boek “Mondriaan” voegt het Gemeentemuseum Den Haag een uniek en waardevol document toe aan de kennis over Piet Mondriaan. Een man met passie en telkens op zoek naar een vormentaal in de schilderkunst. Maar ook een man die in zijn werk aftastte en experimenteerde totdat er iets ontstond waarvan hij het gevoel had dat het klopte.

Mondriaan: kunstenaar met een passie

Piet Mondriaan in het Gemeentemuseum Den Haag

In het boek is conservator en Mondriaandeskundige Hans Janssen aan het woord met verhalen over het leven van Piet Mondriaan en de wereld om hem heen. Het wordt de lezer duidelijk dat Mondriaan een wendbare en veranderlijke kunstenaar is. Janssen geeft een boeiende en vooral verrassende blik op een van de grootste creatieve pioniers van de schilderkunst in de 20e eeuw.

Mondriaan: kunstenaar met een passie - 2

Het Gemeentemuseum Den Haag is bijzonder trots op haar Mondriaancollectie en in dit boek zijn voor het eerst alle werken van deze verzameling gedetailleerd en met de vele varianten in kleur afgebeeld en zeer goed gedocumenteerd. Mondriaan is in dit boek vóór alles een schilder, van zijn vroege figuratieve voorstellingen tot aan zijn laatste abstracte hoogtepunt in zijn werk: de Victory Boogie Woogie. Voor alle kunstliefhebbers en voor studenten aan kunstacademies en kunstopleidingen een geweldig en zeer leerzaam boek.

ISBN 978 90 400 8443 0, “Mondriaan”, Hans Janssen, Waanders Uitgevers, 2008, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen