Optische irritaties en visuele fenomenen

19 mei 2013

De kunst van Patrick Hughes is vooral bekend geworden door de fascinerende driedimensionale objecten met een uiterst sterk bewegingseffect en een verrassende actieve uitstraling. Patrick Hughes is geboren in Birmingham (1939) en woont en werkt in Londen. Afb. “Fondation Beyeler”, geschilderd 3D object, 2007, 101 x 236 x 46 cm, Patrick Hughes

Optische irritaties en visuele fenomenen

Waarneming van illusie en werkelijkheid is het hoofdthema in zijn huidige werk. Als schilder van paradoxen heeft hij een internationaal aanzien verworven. Zijn geschilderde reliëfs bewegen zich bij het langslopen. Hij maakt gebruik van het principe van het omgekeerde perspectief om dit fascinerende effect te accentueren. In zijn illusionistische composities zorgt hij voor een confrontatie tussen de kijker en het voortdurend variërend perspectief.

Patrick Hughes heeft een voorliefde voor het verwerken van de kunst van bekende kunstenaars in een bewegende galerij van nauwkeurig gepositioneerde kunstwerken en prachtige doorkijkjes naar de andere ruimten. Staat de toeschouwer recht voor het kunstwerk dan lijkt alles vlak en kan men genieten van de beschilderingen op de wanden van de galerij.

Zodra er al een geringe beweging van de positie van de kijker plaatsvindt is er meteen sprake van een sterke verandering van het reliëf en daarmee van het perspectief. De kijker trekt het beeld automatisch met zich mee bij het nemen van zijdelingse stappen. Er is meteen sprake van een ware opwinding bij het zien van dit bewegende effect door deze vorm van driedimensionale kunst.

Meerdere toeschouwers vertrouwen deze waarneming niet en keren terug naar het object. Na het zien van de constructie is de kijker tevreden en loopt verder. Maar de nieuwsgierigheid naar de achtergrond van dit optische verschijnsel wint het van het gedetailleerde onderzoek. De kijker kijkt om en meteen komt de verrassende optische irritatie te voorschijn op het netvlies en laat onze logica ons volkomen in de steek.

De verwondering is compleet bij het waarnemen van de kunstobjecten van Patrick Hughes. Van hoge kwaliteit is ook de keuze van zijn voorstellingen, die een integraal onderdeel vormen voor de inrichting van de virtuele kunstruimten in zijn driedimensionale galerieën.


Gerelateerde artikelen