Originele kunstwerken van bedriegers

21 mei 2013

Voor de intens betrokken kunstliefhebber bij het waarderen van echte en originele kunstwerken van internationaal bekende en vooraanstaande kunstenaars verscheen recent een mooi vormgegeven boek met een schat aan gegevens over kunstwerken met een valse bedoeling. Al door de eeuwen heen zijn personen aan het werk om in opdracht of op eigen titel schilderijen, tekeningen, sculpturen en beelden na te maken om ze voor heel veel geld te verkopen.

Originele kunstwerken van bedriegers

Wa[h]re Lügen

Opvallend is wel dat meerdere valse kunstwerken niet van echt zijn te onderscheiden en dat zelfs de signatuur nauwelijks van het origineel is te onderscheiden. In samenwerking met een speciale opsporingsafdeling van de politie hebben kunstdeskundigen van twee musea een gedetailleerd onderzoek gedaan naar vervalsingen en kwamen tot spectaculaire en onverwachte resultaten. Hoe heeft de bekende meestervervalser Han van Meegeren het gepresteerd één van de beste vervalsers te worden en hoe heeft hij experts om de tuin geleid?

Het boek geeft een interessant beeld over zijn geniale werk. In een tweede artikel krijgt de lezer een uitgebreid beeld van de vele vervalsingen van het werk van Picasso. In een derde artikel vindt de lezer informatie over het werk van speurders en successen die geboekt zijn. In het overige deel van de unieke publicatie zijn de reproducties van de vervalsingen opgenomen van het werk van onder andere Karel Appel, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso, Otto Dix, Vincent van Gogh, Hundertwasser, Marc Chagall en Salvador Dalí.

Om de geraffineerdheid van de vervalser aan te geven zijn met name bij de werken van Pablo Picasso ook de reproducties van de originele werken afgebeeld in het boek. Door het vergelijken van bepaalde details in beide afbeeldingen ziet de lezer de verschillen tussen vals en echt.

Zowel het onderwerp als de wijze van presentatie in het prachtige kunstboek zijn uitermate interessant voor studenten en docenten op kunstacademies. Maar ook voor kunstkenners, galeriehouders, museumdirecteuren, conservators en vele andere liefhebbers en verzamelaars van kunstwerken vinden in dit kunstboek een bron van inspiratie en voorbeelden van de geraffineerdheid van kwaadwilligen in de wereld van de kunst.

ISBN 978 3 938023 34 1, “Wa[h]re Lügen: Original und Fälschung im Dialog”, Ernst Schöller, e.a., Neuer Kunstverlag, 2007, 152 pagina’s.


Gerelateerde artikelen