Affiches hebben uitstraling

22 mei 2013

De affichecollectie van het Museum voor Vormgeving in het Zwitserse Zürich is voor een groot deel al beschreven in een serie publicaties. Aan deze serie werd het boekje met de titel Comix! toegevoegd. De “comic” of stripkunst heeft inmiddels een geaccepteerde positie verworven in de moderne kunst. Strips zijn regelmatig besproken in toonaangevende publicaties en staan elke dag in veel dagbladen. Het is vaak de eenvoud van de afbeelding, die zorgt voor een sterke aantrekkingskracht op de waarnemers.

Affiches hebben uitstraling

Comix!

Meestal zijn de strips nog voorzien van een korte tekst voor het overbrengen van een boodschap of voor het veroorzaken van reacties en discussie. Er is een relatie tussen strips, stripfiguren en affiches. Het thema en de trends in het gebruik van stripfiguren op affiches is nog niet uitputtend behandeld en in beeld gebracht.

In de nieuwe publicatie Comix! belicht de auteur juist de affiniteit tussen de strips en het grafisch ontwerp van een affiche voor reclamedoeleinden. Daarmee is er een zeer kleurrijk, stimulerend en een uiterst informatief boek ontstaan. Om het internationale karakter van een affiche te accentueren zijn de teksten in het Duits en Engels geschreven.

Het boek bevat een schat aan kleurrijke voorbeelden van affiches, waarop figuren en objecten, soms aangevuld met korte teksten, zorgen voor een boodschap. Een boek voor ontwerpers en reclamemakers.

ISBN 978 3 03778 099 2, “Poster Collection: Comix!”, Bettina Richter, Lars Müller Publishers, 2008, 96 pagina’s


Gerelateerde artikelen