Nederlands Film Festival levert een 3D postzegel op

4 oktober 2014

In september 2010 vierde het Nederlands Film Festival haar dertigjarig bestaan. Voor TNT Post voldoende aanleiding om met een uitzonderlijke postzegel een ode aan het filmfestival in Utrecht te brengen.

Nederlands Film Festival levert een 3D postzegel op

Carice van Houten op 3D postzegel

Carice van Houten staat op die bijzondere postzegel waarop zelfs een speelfilm van 1 seconde wordt vertoond. De korte film is geregisseerd door Anton Corbijn en de hoofdrol is voor Carice van Houten.
Voor deze postzegel is gebruik gemaakt van de lenticulairtechnologie. Bij deze techniek worden 30 verschillende plaatjes op één oppervlak geplaatst. Dit levert een filmpje op van 30 beeldjes. De film wordt 'afgespeeld' door de postzegel te kantelen. In totaal schoot Anton Corbijn 120 frames en voor de uiteindelijke zeer korte film op het formaat van een postzegel gebruikte hij er 30. De film kreeg de titel: “Kleinste Kortste Film” en is ook werkelijk de allerkortste volledige speelfilm die ooit is gemaakt. Op onderstaande afbeelding is de actrice afgebeeld op het zogenoemde startframe. Daarna zal zij al kijkend haar middelvinger heel kort in de mond steken en treedt de rustsituatie daarna weer in. Telkens bij het kiepen van de postzegel is er weer het korte filmpje. De speciale lenticulaire postzegel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen opdrachtgever TNT Post, reclame-bureau KesselsKramer, Anton Corbijn en Carice van Houten en beeldt op speelse wijze de verhouding tussen regisseur en actrice uit. De postzegel is een hommage aan de Nederlandse film, het Nederlandse landschap en refereert aan een eerder uitgegeven Kinderpostzegel uit 1951.

Nederlands Film Festival levert een 3D postzegel op - 2 Nederlands Film Festival levert een 3D postzegel op - 3


De postzegel is inmiddels verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten van TNT Post, de Collect Club en de postzegelhandelaar. De oplage van de speciale filmpostzegel is 350.000 stuks. De 3D postzegel werd ontworpen door Erik Kessels, Amsterdam en werd vervaardigd door IGH Solutions. De officiële frankeerwaarde van de zegel komt nu overeen met € 2,20. De nieuwe 3D postzegel wordt standaard geleverd in de vorm van een kaart met een afbeelding van een bioscoopzaal met de 3D postzegel op de plaats van het filmdoek. TNT Post levert tevens een postzegelmapje met een beschrijving van de zegel en de 3D zegel. Vanuit de postzegelvakhandel is een FDC uitgave beschikbaar. De 3D postzegel op bovenstaand plaatje is in werkelijkheid een goed zichtbare afbeelding, die afhankelijk van de stand van de zegel telkens een ander beeld oplevert. De lenticulaire techniek maakt het ontwerpers mogelijk om verschillende afbeeldingen in een plat vlak te realiseren. Postzegelverzamelaars zijn enthousiast en gefascineerd door deze bijzondere beeldtechniek. Het verzamelen van postzegels met 3dimensionale beelden en 3dimensionale technieken zorgt voor veel verrassende uitgiften door posterijen. Door het geringere aanbod aan postzegels is het verzamelen van reeds uitgegeven 3D-postzegels nog niet een te dure hobby.


Gerelateerde artikelen