Nederlandse industrie heeft veel interesse voor fotonica

17 september 2017

In een gezamenlijk opgesteld rapport “Nederland ziet het licht met fotonica” brengen PhotonicsNL en ABN AMRO de stand van zaken van de Nederlandse optica- en fotonicabranche in onderzoek, onderwijs, techniek en toepassing in beeld. Bij de belangrijkste conclusies van de auteurs en informatieverstrekkers geven zij aan dat fotonica een veelbelovende technologie is, waarmee Nederland vooroploopt en dat de Nederlandse markt relatief klein is, maar volop internationale groeikansen heeft.

Nederlandse industrie heeft veel interesse voor fotonica

PhotonicsNL en ABN AMRO brengen rapport uit over Fotonica.

Ook wordt geconcludeerd dat ondernemers sterke behoefte hebben aan financiële mogelijkheden en vooral aan hoogopgeleide professionele medewerkers. De Nederlandse fotonica-industrie blijft groeien volgens de conclusies van ABN AMRO en PhotonicsNL. Op de nationale en internationale markt zijn momenteel in ons land zo’n 160 bedrijven, kennisinstellingen en opleidingsinstituten actief. Beide organisaties doen er alles aan om een sterke winstgevende sector te realiseren.

Het vakgebied van de fotonica is helaas nog te weinig bekend in het bedrijfsleven en in het onderwijs. De vereniging PhotonicsNL zorgt voor promotie, voorlichting, studiedagen en demonstraties van de bijna oneindige mogelijkheden in een succesvol gebruik van onderdelen, systemen en complete apparaten waarin optica, micro- en nanotechnologie en fotonica belangrijke rollen spelen. De innovatieve ontwikkelingen in de optica en elektronica hebben geleid tot het ontstaan van nieuwe technologiën als de fotonica, opto-elektronica en de biofotonica.

Nederlandse industrie heeft veel interesse voor fotonica - 2 Nederlandse industrie heeft veel interesse voor fotonica - 3 Nederlandse industrie heeft veel interesse voor fotonica - 4

Praktische toepassingen van fotonica zien we in de geneeskunde, communicatie, automatisering, multimedia, optische instrumenten, lichtindustrie en in vele andere onderdelen van de maakindustrie. Met de fotonica-technologie en -industrie en op het gebied van onderzoek behoort Nederland tot de wereldtop. Met hulp van de fotonica in de vorm van integrated photonics kunnen we in de nabije toekomst zeer interessante en waardevolle ontwikkelingen verwachten. Voorwaarden zijn het kunnen beschikken over hoogopgeleid personeel en een optimale financiering om ondernemingen te laten groeien in de internationale markt.

Het volledige rapport over de fotonica is beschikbaar via www.photonicsnl.org.


Gerelateerde artikelen