Theorie en praktijk in klassieke optica

30 september 2017

Aan de hand van auteur Geoffrey Brooker verscheen bij Oxford University Press het studieboek en referentiewerk “Modern Classical Optics”. De auteur informeert de gebruikers over de theoretische grondbeginselen van de klassieke optica en geeft veel informatie over optische instrumenten en technologieën, die daarmee samenhangen. Aandacht is er voor de conventionele onderwerpen als diffractie, coherentie, dunne films en holografie. Maar ook worden onderwerpen en technieken behandeld als lasers, cd-apparaten en het principe van de confocale microscoop.

Theorie en praktijk in klassieke optica

Modern Classical Optics

Door de manier van behandeling van het onderwerp staat de auteur ook borg voor een unieke aanpak van de standaard begrippen uit de klassieke optica. Het niveau van de behandeling en de keuze van de onderwerpen maken de inhoud geschikt voor het gebruik binnen de studieprogramma’s op hogescholen en universiteiten. Het geheel is verdeeld in zestien hoofdstukken. In de eerste hoofdstukken worden achtereenvolgens behandeld de onderwerpen elektromagnetisme, de grondbeginselen van de optica, Fourier-transformatie, diffractie, de Fabry-Perot-spectroscoop en dunne films.

Daarna volgen de onderwerpen Gaussische straling, de werking van de laser, coherentie, interferometrie, spectrometers, diffractie theorie, optische vezels en polarisatie. Bijzondere aandacht is er voor de holografie. De lezer maakt kennis met de theorie en de praktijk van deze unieke driedimensionale beeldtechniek. Ook behandelt de auteur de wiskundige achtergronden van de theorie van de holografie. De auteur geeft antwoord op de vraag wat we zien als de helft van een film- of glashologram wordt afgedekt. Tevens bespreekt hij diverse type hologrammen en geeft hij een beeld van diverse toepassingen. Het studieboek eindigt met de behandeling van twee moderne optische toepassingen. De auteur koos voor de bekende CD-speler en de CD-ROM-speler in een computer. Beide spelers zijn elke dag bij miljoenen in gebruik.

Het boek beschrijft het principe van de compact disc en de werking van het optische systeem. Elk gedeelte eindigt met een aantal opdrachten, een overzicht met vakliteratuur en een trefwoordenlijst. Het geheel is een voortreffelijk en hoogwaardig studieboek voor studenten Optica en voor onderzoekers en technici, die werkzaam zijn in het vakgebied van de optische industrie.

ISBN 0 19 859964 1, “Modern Classical Optics”, Geoffrey Brooker, Oxford University Press, 2003, 397 pagina’s.


Gerelateerde artikelen