Nieuw studiemateriaal voor systematische natuurkunde

20 februari 2015

De lesmethode Systematische Natuurkunde is bestemd voor het gebruik in het vak Natuurkunde in het voortgezet onderwijs. De methode wordt gebruikt in de bovenbouw van havo en vwo en de lesstof sluit volledig aan op de vernieuwde examenprogramma’s voor het voortgezet onderwijs. Binnen deze lesmethode zijn acht thematische studieboekjes ontwikkeld en heeft de leerling de beschikking over uitgebreid digitaal leermateriaal.

Nieuw studiemateriaal voor systematische natuurkunde

Horen en zien

Het geheel is ondersteund door specifieke basisboeken voor havo, respectievelijk voor vwo. De studieboekjes verwijzen ook naar aanvullend lesmateriaal en naar de online beschikbare hulpbladen en werkbladen. Elk boekje eindigt met een trefwoordenregister en de antwoorden op de vele opgaven. Voor onze lezers bespreken wij de thematische boekjes ‘Horen en zien’en ‘Optica’. Ons lichaam beschikt over vijf speciale zintuigorganen: het oog, het oor, het reukorgaan, het evenwichtsorgaan en smaak.

In het dagelijks leven werken wij vooral met ons gehoor en visuele waarneming. Deze zintuigen komen juist in het katern Horen en zien uitgebreid en helder aan de orde. De bouw en werking van het oor is in woord en beeld op aantrekkelijke wijze behandeld en ruim voorzien van details, praktische informaties en veel opgaven. Leerlingen maken kennis met het aspect gehoorverlies door hoge geluidssterkten in een koptelefoon, in de bekende oortjes en tijdens muziekfeesten. Na bestudering van dit veel voorkomende probleem bij jongeren is er hopelijk extra aandacht bij het bestrijden van geluidsoverlast. Interessante opgaven geven een extra beeld van dit waardevolle wonderlijke zintuig.

Een te lange blootstelling aan hard geluid zorgt voor blijvende gehoorbeschadiging. In het tweede gedeelte van de uitgave zijn in ruime mate het oog en de lenswerking door de verschillende onderdelen van het oog gedetailleerd behandeld. De lesstof vangt aan met de fysiologie en de werking van het oog. Heel uitgebreid behandeld is de werking van het lenzensysteem en de principes van de geometrische optica. In het katern Optica maken de leerlingen kennis met het natuurverschijnsel licht en de bijbehorende optische eigenschappen, als spiegeling, schaduwvorming, breking en absorptie. Met de werk- en hulpbladen kunnen experimenten uitgevoerd worden.

Nieuw studiemateriaal voor systematische natuurkunde - 2 Nieuw studiemateriaal voor systematische natuurkunde - 3

Aandacht is er voor de moderne glasvezelkabel en toepassing voor datatransport en voor medische toepassingen. Breking van lichtstralen krijgt speciale aandacht en via een paragraaf over lenzen en hun werking wordt de lenzenformulie besproken. Ook krijgt de leerling compacte leerstof over licht als golfverschijnsel met interferentie en buiging van golven, over de snelheid van licht, golflengte, spectraalanalyse en het Dopplereffect. Met een waardevolle samenvatting is elk leerboekje afgesloten en dankzij specifieke voorbeelden van examenvragen kunnen leerlingen oefenen. Beide leerboekjes zijn door onderwerp en inhoud ook geschikt voor belangstellende personen met interesse in zien en optica.

ISBN 978-90-06-31310-9, “Horen en zien”, Harrie Ottink (red.), Uitgeverij ThiemeMeulenhoff, 2014, 52 pagina’s.

ISBN 978-90-06-31312-3, “Optica”, Harrie Ottink (red.), Uitgeverij ThiemeMeulenhoff, 2014, 44 pagina’s.