Nieuwe ontwikkelingen op gebied van biowetenschap

19 december 2017

In de serie cahiers, een uitgave van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, schrijven topwetenschappers verrassend, scherpzinnig en objectief over de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van biowetenschappen. Het cahier verschijnt vier maal per jaar. Elk nummer is geheel gewijd aan een thema uit de levenswetenschappen, speciaal met het oog op maatschappelijke gevolgen ervan. Voor details raadpleeg www.biomaatschappij.nl.

Nieuwe ontwikkelingen op gebied van biowetenschap

Van slaapkamer naar laboratorium + Schimmels

Vanwege de interessante onderwerpen en het belang van het opdoen van kennis melden wij het verschijnen van twee cahiers uit de serie met onderwerpen die velen zullen interesseren. In het cahier “Van slaapkamer naar laboratorium” laten wetenschappers van naam en faam op het gebied van fertiliteit en ethiek hun licht schijnen op verleden, heden en toekomst van onze voortplantingsgeneeskunde. Misschien zijn we op weg naar het realiseren van de perfecte mens? Deze vooralsnog hypothetische situatie zal er toch eerder zijn dan verwacht.

In het cahier “Schimmels” wordt een reis gemaakt door het rijk der schimmels. Mycologen, biologen, fytopathologen, fysiologen, ecologen, medische microbiologen en biotechnologen belichten zowel de donkere als de lichte kant van schimmels en hun rol in de natuur, in ons dagelijks leven en landbouw en in de hedendaagse biotechnologie.

Nieuwe ontwikkelingen op gebied van biowetenschap - 2

De wereld der schimmels is een ware schatkist voor een duurzame toekomst. In het cahier wordt het meteen al duidelijk: de natuur en ook wij kunnen niet zonder schimmels veilig en gezond leven. Bij schimmel denken we al snel aan beschimmeld fruit of een beschimmelde boterham. Schimmels zorgen voor antibiotica tegen bacteriële infecties. Een bijzonder onderwerp voor onderzoekers. De cahiers zijn geweldige informatiebronnen.

ISBN 978-90-73196-87-2, “Van slaapkamer naar laboratorium”, Ben Hamel, e.a., Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij, 2017, 88 pagina’s, cahier 3.

ISBN 978-90-73196-88-9, “Schimmels”, Han Wösten, e.a., Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij, 2017, 88 pagina’s, cahier 4.


Gerelateerde artikelen