Onmogelijke constructies van kunstenaar Fons de Vogelaere

12 augustus 2015

De Belgische kunstenaar en graficus Fons de Vogelaere (1922-1998) ontwierp en tekende kunstzinnige voorstellingen waarin het onmogelijke in constructies en figuren een hoofdrol speelt. Pas laat in zijn werk als kunstenaar tekende hij de onmogelijke constructies, die hij onder meer onder de aandacht bracht met de door hem gegeven term “Piraneschereyen”. Met dit woord gaf Fons de Vogelaere zijn voorkeur aan voor het werk van Piranesi, Escher en De Mey.

Onmogelijke constructies van kunstenaar Fons de Vogelaere

Fons de Vogelaere

Zijn beeldspel met constructief perspectivische vertekeningen vormde een nieuwe periode in zijn creatieve bezigheden. Door zijn specifieke stijl is het werk van Fons de Vogelaere herkenbaar geworden. Het belangrijkste deel van zijn oeuvre verscheen in 1986 in het omvangrijke boek “Vierenzestig Steekproeven van Werken op Papier” met teksten van Jaak Frontier. Voor Fons de Vogelaere bestond er geen twijfel over de studiekeuze. Vanaf zijn 15e verjaardag wordt het kunstonderwijs zijn definitieve weg met theoretische en praktische opleidingen en cursussen. De beide voorgestelde werken zijn te koop.

Onmogelijke constructies van kunstenaar Fons de Vogelaere - 2
Ladderlast, Fons de Vogelaere, pentekening (1986), 50 x 73 cm, kunstcollectie Jan M. Broeders. Waterhoek, Fons de Vogelaere, pentekening, 45 x 32 cm, kunstcollectie Jan M. Broeders.


Gerelateerde artikelen