Ontdekking van de laser als lichtbron bracht innovaties

18 april 2018

Met de publicatie “The Laser Inventor” is een bijzondere wens in vervulling gegaan en een eerbetoon uitgevoerd, namelijk een heruitgave van de oorspronkelijk in 2000 gepubliceerde originele memoires van de beroemde wetenschapper, onderzoeker en uitvinder Theodore Harold Maiman (1927-2007) met de titel “The Laser Odyssey”. De nieuwe publicatie, uitgekomen 10 jaar na het overlijden van Theodore Maiman, bevat een inleiding van Kathleen Maiman. In deze uitgebreide inleiding beschrijft de weduwe van Theodore Maiman het grote avontuur van haar man bij zijn zoektocht naar een bruikbare laser.

Ontdekking van de laser als lichtbron bracht innovaties

The Laser Inventor

Er is aandacht voor een aantal reacties van collega’s van hem en de correspondentie die hij voerde met andere onderzoekers. Ook schrijft zij over de enorme opmars van de laser en er zijn meerdere historische opnamen opgenomen waarop haar man is afgebeeld en foto’s waarop activiteiten rondom herdenkingen en exposities zijn weergegeven. Na deze waardevolle en informatieve inleiding start het boek met een proloog van het boeiende en fascinerende pad vol met feiten, successen, teleurstellingen, tegenwerkingen en gebeurtenissen op weg naar één van de belangrijkste ontdekkingen in de wereld van de toegepaste natuurkunde, de robijnlaser van Theodore H. Maiman.

Ook over zijn privéleven geeft hij diverse opmerkelijke gebeurtenissen prijs aan de lezers. Maiman studeerde ingenieurswetenschappen aan de Universiteit van Colorado en aan de Stanford Universiteit, waar hij in 1955 promoveerde in de natuurkunde. Hij was voornamelijk geïnteresseerd in toepassingen van de grondbeginselen van de natuurkunde en ving aan bij het bedrijf Hughes Research Laboratories, een firma die zich concentreerde op de luchtvaartindustrie. Het was een broedplaats voor onderzoek en innovaties. In eerste instantie ontwikkelde Maiman een kleine versie van de maser - microwave amplification by stimulated emission of radiation.

Ontdekking van de laser als lichtbron bracht innovaties - 2 Ontdekking van de laser als lichtbron bracht innovaties - 3 Ontdekking van de laser als lichtbron bracht innovaties - 4
Hologrammen zorgen voor fascinerende covers.

Zijn verdere onderzoek richtte zich op het gebruik van lichtstraling en het concentreren daarvan. Met zijn assistent presenteerde hij op 16 mei 1960 de eerst functionerende laser ter wereld. De robijnlaser was er en bracht een reeks van ontwikkelingen op gang in nagenoeg alle vak- en werkgebieden van de maatschappij, kunst en nijverheid en betekende een doorbraak voor de holografie. Het bedrijf Hughes ondersteunde zijn werk onvoldoende, waardoor Maiman een eigen bedrijf startte. In 1967 ontving hij een Amerikaans patent op zijn uitvinding. In zijn rijk geïllustreerde boek beschrijft hij alle kleine en grote ervaringen op een zeer aangename wijze en tot in de kleinste details. Een aanbeveling!

ISBN 978-3-319-61939-2, “The Laser Inventor”, Theodore H. Maiman, Springer Verlag, 2018, 312 pagina’s.


Gerelateerde artikelen