Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (1)

1 maart 2024

In 1967 hadden Pink Floyd, Nick Mason, Roger Waters, Rick Wright en Syd Barrett een ontwerp nodig voor een LP-hoes voor hun album, A Saucerful of Secrets. Storm Thorgerson - een oude schoolvriend van de band uit Cambridge - bood aan hen te helpen. Dat werd de start van Hipgnosis - de foto-ontwerpstudio “die durfde te dro-men”. Hipgnosis, de Britse foto-ontwerpstudio, opgericht door Aubrey Powell en Storm Thorgerson, ontwierp tussen 1967 en 1984 meer dan 400 platenhoezen voor internationale bands en muzikanten.

Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (1)

Talrijke motieven zijn inmiddels iconen in de muziekgeschiedenis geworden en hebben zelfs een cultstatus gekregen. Naast ontwerpen voor Pink Floyd, met wiens bandleden de twee ontwerpers goede vrienden zijn - de LP en de platenhoes “The Dark Side of the Moon” vieren momenteel hun ongelooflijke 50e verjaardag - zijn er ook ontwerpen voor “Houses of the Holy” en “Presence” van Led Zeppelin, “Elegy” van The Nice en “Deceptive Bends” van 10cc en vele andere fascinerende ontwerpen.

Powell en Thorgerson gaven hun studio de naam die Syd Barrett van Pink Floyd boven de studiodeur zou hebben gespoten. De tegenstrijdige, ironische combinatie van de betekenissen van hip - nieuw, cool, trendy - en gnosis - oudgrieks voor kennis - past direct bij hun heroverwogen aanpak. Hun ontwerpideeën zijn eveneens paradoxaal en humoristisch. (Wordt vervolgd).

Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (1) - 2

ISBN 978-3-932236-49-5, “Hipgnosis Breathe”, Sarah Hülsewig en Christine Vogt, Ludwig Galerie, 2024, 16 pagina’s, € 5.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen