Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (2)

2 maart 2024

In tegenstelling tot andere bureaus werken zij zelden met portretfoto’s van de muzikanten. Een uitzondering vormen de albums van Peter Gabriel I-III, die thans beter bekend zijn onder hun ontwerpnamen Car, Scratch en Melt. Voor veel LP-hoezen is duidelijk de inspiratie vanuit het surrealisme te zien. Sommige motieven komen voort uit expe-rimenten met de polaroidtechniek, andere uit associaties met de albumtitels.

Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (2)

Hipgnosis Breathe

De uiteindelijke opnames bevatten veelal hele verhalen en bijzondere gebeurtenissen. De expositie “Hipgnosis Breathe”, tot en met 20 mei 2024, brengt op verrassende wijze de belangrijkste ontwerpen van het duo in beeld door deze te presenteren door ruim 120 gelimiteerde fine art prints en foto's op groot formaat. Sommige hiervan zijn ontwerpen die niet zijn gerealiseerd. Ook zijn er ruim 20 originele platenhoezen te zien.

Deze exposities worden aangevuld met de nieuwe documentaire Eclipse van Aubrey Powell, gemaakt voor Pink Floyd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de LP “The Dark Side of the Moon”. Het idee voor deze LP-hoes is ontstaan bij het zien van de proef van lichtbreking.

Ontwerpbureau Hipgnosis bedacht iconische LP-covers (2) - 2

ISBN 978-3-932236-49-5, “Hipgnosis Breathe”, Sarah Hülsewig en Christine Vogt, Ludwig Galerie, 2024, 16 pagina’s, € 5.

Ludwig Galerie Slot Oberhausen, Konrad-Adenauer-Allee 46, D-46049 Oberhausen, www.ludwiggalerie.de.


Gerelateerde artikelen