Ontwikkelingen in de optica en fotonica in jubileumboek

27 december 2016

Het 100-jarig bestaan van de Amerikaanse vereniging voor optica en fotonica OSA - The Optical Society is een uniek moment om een document samen te stellen met een overzicht van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en innovaties in de afgelopen eeuw op het gebied van de optica en fotonica. Aan het verspreiden en verdiepen van kennis en ervaring in beide tot elkaar behorende moderne vakgebieden heeft het instituut OSA blijvend ook haar aandeel bijgedragen.

Ontwikkelingen in de optica en fotonica in jubileumboek

OSA Century of Optics

De inhoud van de publicatie “OSA Century of Optics” is een indrukwekkend en uiterst leerzaam document geworden. De historische ontwikkelingen in de bestaansgeschiedenis van de optica en de latere ontwikkelingen van de fotonica zijn op een heldere en gedetailleerde manier beschreven en ruim van afbeeldingen voorzien. Natuurlijk is er aandacht voor de belangrijkste ontdekkingen in de optische interesse- en vakgebieden in de 19e eeuw.

Specialist, vooraanstaand wetenschapper en auteur van bestsellers in genoemde vakgebieden schreef het artikel “Optica in de 19e eeuw”. Het is juist in die periode waarin de moderne optica en optische industrie zich konden ontwikkelen in belangrijke onderzoeksgebieden en als een succesvolle en innovatieve optische industrie. Ook kwamen er steeds meer toepassingen voor optische apparaten, instrumenten, systemen en technieken.

De mijlpalen van vele onderzoekers zijn in beeld gebracht en beschreven. Bijzondere aandachtspunten in zijn artikel zijn voorts het golfkarakter van licht, spectroscopie, optische instrumenten en de lenzenindustrie. De eerste 100 jaar van OSA begon in 1916 met een groepje van 30 leden en groeide in 100 jaar uiteindelijk naar een organisatie van 19000 leden. De aandacht voor alle lichttechnische en optische innovaties en toepassingen staat centraal voor de organisatie en de diversiteit van haar leden.

In de inleiding voorafgaand aan de vaktechnische artikelen geeft de auteur een beeld van de stand van zaken in het onderzoek naar de eigenschappen van licht en haar lichttechnische toepassingen ten tijde van de oprichting van The Optical Society in 1916. De redactie van dit waardevolle referentie-, educatieve en informatieve boek presenteert alle ontwikkelingen in relatie tot licht, optica en fotonica in vijf samen-hangende jaarperioden. Elke periode start met een introductie om daarna alle bijzonderheden uit die periode voor het voetlicht te brengen.

Ontwikkelingen in de optica en fotonica in jubileumboek - 2 Ontwikkelingen in de optica en fotonica in jubileumboek - 3 Ontwikkelingen in de optica en fotonica in jubileumboek - 4
Postzegels geven op compacte wijze ontdekkingen en bevindingen over licht en kleur kleurrijk weer.

Om een beeld te geven van de importantie van dit interessante onderzoeks- en vakgebied volgt daarna een overzicht van spectaculaire ontdekkingen, uitvindingen en beroemde personen in de afgelopen honderd OSA-jaren. In de eerste jaren van de OSA ontwikkelde het praktische gebruik van de spectroscopie zich met sprongen. De quantum mechanica en de massaproductie van fotocamera’s kwamen tot ontwikkeling.

Tussen 1940 en 1960 kwamen de copieermachine, reflecterende verven en spionagecamera’s op de markt. De periode daarna tot 1974 was de periode van de lasers (Charles Townes) en startte de opmars van de holografie (Leith en Upatnieks), het scannen van barcode, de laserprinter, de compact disc en dvd en kwamen meer toepassingen van de laser. In de jaren na 1974 maakten wij kennis met optische communicatie, laser spectroscopie, highpower lasers, contactlenzen, biometrie en fotonica.

Het unieke studieboek sluit af met een toekomstvisie voor het gebruik van licht, de glasvezel, lasers en lasertoepassingen, optische communicatie en biomedische optica en fotonica voor de volgende 100 jaar. Elk hoofdstuk bevat een specifiek literatuuroverzicht en er is een uitgebreid trefwoordenregister. Een publicatie voor studenten, docenten en voor iedereen met interesse of binnen de werksfeer in de optica en fotonica.

ISBN 978-1-943580-04-0, “OSA Century of Optics”, Paul Kelley, e.a., The Optical Society (OSA), 2015, 355 pagina’s.


Gerelateerde artikelen