Onze hersenen op hol bij het spelen met optische illusies

4 juni 2018

Van de in 2012 uitgegeven oorspronkelijke titel “Visible Magic: The Art of Optical Illusions” verschenen onlangs bij Uitgeverij Librero een Nederlandse en Duitse editie. De auteur start met een inleiding over ons interpreterende brein bij de confrontatie en het zien van optische illusies en andere speelse en unieke optische verschijnselen.

Onze hersenen op hol bij het spelen met optische illusies

Optische Illusionen

In het boek spreekt de auteur specifiek over optische illusies, omdat ook onze andere zintuigen bedrogen kunnen worden. Een groot gedeelte van het denkvermogen van ons brein is onder normale omstandigheden voortdurend bezig met het zien en waarnemen. Bij deze activiteit treden regelmatig vreemde verschijnselen op, die kunnen zorgen voor verwarring of fascinatie. We spreken dan over spontaan optredend optisch bedrog.

Kunstenaars en wetenschappers zijn vaak experts op het gebied van het ontwerpen en onderzoeken van optische illusies. Goochelaars maken bij hun voorstellingen gebruik van eigenschappen van ons visuele waarnemingssysteem. Al in de 19e eeuw werden optische verschijnselen onderzocht, verklaard en beschreven. Inmiddels is er veel bekend geworden over achtergronden en ontstaan van illusies en reacties van personen bij het zien ervan.

Toch blijven illusies magisch en verrassend. Ook bespreekt de auteur de fysiologie van onze ogen en enkele eigenschappen ervan. Daarna geeft hij door kleurrijke afbeeldingen voorbeelden van de meest voorkomende soorten, vormen en groepen van illusies, andere visuele fenomenen en allerlei spelletjes. Een inspirerend plaatjesboek voor de liefhebbers van illusionistische afbeeldingen.

ISBN 978-90-8998-990-1, “Optische Illusionen”, Robert Ausbourne, Uitgeverij Librero, 2018, 158 pagina’s.


Gerelateerde artikelen