Visuele misleiding van ons brein door optische illusies

9 mei 2018

De schrijver en grafisch ontwerper Robert Ausbourne is al ruim twintig jaar actief met de kunst van en het geheim achter het verschijnsel van optische illusies. In zijn nieuwste Nederlandstalige publicatie ontdekt de lezer aan de hand van meer dan 200 prachtige kleurrijke voorbeelden van optisch bedrog en andere fascinerende en merkwaardige visuele fenomenen de wereld van het spel tussen waarneming en verwerking van visuele prikkels en het eigen geloof tussen visuele werkelijkheid en visuele misleiding.

Visuele misleiding van ons brein door optische illusies

Optische Illusies - Visuele misleiding van het brein

Soms benadert hij visuele illusies als een wetenschap, maar meestal als een vermakelijk kijkspel met een ruime knipoog naar de kunst van een bewuste verleiding van de waarnemer. De lezer krijgt eerst informatie over het brein en de centrale rol van dit orgaan bij zien, waarnemen en verwerken van de prikkels. In een bijdrage over het functioneren van het oog en de meest bekende eigenschappen ervan, maakt de lezer kennis met enkele merkwaardige verschijnselen van een uiterst onzekere visuele wereld met rare fenomenen als dubbelzinnige figuren en zoekplaatjes.

Ook zien we bij het kijken naar optische illusies regelmatig beelden en optische effecten die eigenlijk niet bestaan, maar die toch in ons brein ontstaan en worden uitgewerkt. De lezers zien illusies die meer dan 100 jaar geleden of zelfs nog langer geleden zijn bedacht, getekend en verklaard door wetenschappers en kunstenaars. Verschijnselen als kleur, onmogelijke figuren, anamorfosen en nabeelden komen aan de orde in de rijk geïllustreerde en aantrekkelijke ontdekkingsreis.

ISBN 978-90-8998-989-5, “Optische Illusies - Visuele misleiding van het brein”, Robert Ausbourne, Uitgeverij Librero, 2018, 158 pagina’s.


Gerelateerde artikelen