Optische illusies beter leren kennen met experimenteren

30 april 2018

De Franstalige editie van één van de boeken van Robert K. Ausbourne, onder de titel Illusions d’Optique, bevat 146 plaatjes met een schat aan voorbeelden uit de werelden van optische en visuele illusies, zoekplaatjes, omkeerplaatjes en meerdere veel voorkomende visuele verschijnselen. Ondanks het geheel ontbreken van kleur in de plaatjes zijn de voorstellingen toch interessant genoeg om er veel plezier aan te beleven bij het kijken ernaar en bij het antwoorden van de gestelde vragen.

Optische illusies beter leren kennen met experimenteren

Illusions d’Optique

Na de introductie krijgt de lezer voorbeelden van geometrisch gevormde figuren waarin het verschijnsel van vervormingen zorgt voor merkwaardige spontane verbuigingen van rechte lijnen, sterk schuin lopende lijnen in horizontale verlopende lijnpatronen en de klassiekers van de spiraal van Fraser en de illusie van Ponzo. Daarna brengt de auteur het visuele gegoochel met beeldwisselingen in meervoudige beelden. Je kijkt naar zo’n plaatje en plotseling verschijnt er een andere verrassing op het netvlies.

Al kijkend naar de natuur, rotsformaties, bouwwerken of kleine objecten, vindt de kijker altijd wel een relatie tot een vergelijking met een illusionistische werkelijkheid. Een echt familiespel zijn de bekende omkeerplaatjes, waarvan een groot aantal zijn afgebeeld, besproken en toegelicht. Van bijzondere waarde is het experimenteren met contrasten en nabeeldeffecten. Onmogelijke figuren, camouflage in de natuur, anamorfosen, zoekplaatjes en bewegende patronen in stilstaande tekeningen sluiten deze speelse en leerzame publicatie voor jong en oud af. Door de veelheid aan vormen en typen illusies een leerzaam boek.

ISBN 978-10-295-0460-0, “Illusions d’Optique”, Robert K. Ausbourne, L’imprévu, 2016, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen