Spelen met optisch illusies informeert ons over bedrog

27 april 2018

Met de uitgebreide experimenteerset en het volgen van de instructies in het boekje bij de set, is het mogelijk om meer te weten te komen over het fenomeen van visueel en optisch bedrog. Met de inhoud van deze set wordt kennis gemaakt met zo’n 100 eenvoudige en ingewikkelde illusies en andere kleurrijke visuele fenomenen. Sommige visuele verschijnselen worden zelf geschilderd met meegeleverde verf in vier kleuren.

Spelen met optisch illusies informeert ons over bedrog

Unglaubliche optische Täuschungen

Met de 4 kleuren en kwastje worden motieven geschilderd op draaibare doorzichtige schijfjes voor bevestiging op de caleidoscoop. De vouwbare kartonnen 3D-anaglyfenbril dient voor het bekijken van eigen werk op het speciale schilderpapier. De al afgebeelde motieven worden dan zo geschilderd dat er 3D-effecten met de bril op zichtbaar zijn. Zo kunnen ook vrienden en familieleden genieten van de creatieve activiteiten. Ogenschijnlijk stilstaande schijfmotieven en cirkels gaan bij het kijken ernaar bij elke beweging van het hoofd spontaan bewegen.

Ons visuele systeem raakt verstrikt in optische illusies en neemt deze bewegingen ook echt waar. Kijkers worden gewaarschuwd voor mogelijke draaierige duizeligheid bij langer kijken naar die specifieke beeldpatronen. Maar er zijn ook rechte lijnen, die zich op mysterieuze wijze buigen en kleine rondjes die spontaan opduiken. Een serie klassieke optische illusies in kleurrijke voorstellingen zorgen voor opwindende verrassingen. De experimentenset is uitstekend geschikt voor individueel gebruik of voor toepassingen in het klaslokaal om onder begeleiding van een volwassene allerlei ontdekspelletjes in groepsverband te spelen om daarmee illusies te leren kennen.

ISBN 978-1-4454-0484-4, “Unglaubliche optische Täuschungen”, Parragon Books, 2008, experimenteerset met 100 illusies en instructieboek.


Gerelateerde artikelen