Visuele illusies zorgen voor vele verrassende momenten

30 april 2018

De frisse en kleurrijke uitstraling van het nieuwe boek met veel optische en visuele illusies is een sieraad voor verzamelaars van optische illusies en andere visuele en merkwaardige verschijnselen. Met medewerking van ontwerpers heeft de auteur Anna Claybourne haar toelichtingen, verhalen en vragen aan de lezers op maat geschreven bij de vele prachtige illustraties.

Visuele illusies zorgen voor vele verrassende momenten

Incredible Optical Illusions

Het boek bevat vier hoofdstukken met een indeling op basis van vier specifieke herkenbare groepen van optische illusies en spelletjes met bijzondere eigenschappen van ons visuele systeem. Allereerst is er een leerzame inleiding met een uitleg over de vereenvoudigde werking van ons visuele systeem, het ontstaan van het optische bedrog en een visuele oefening. Het eerste hoofdstuk brengt het verschijnsel van vormen en kleuren in beeld met leuke varianten van klassieke geometrische illusies.

De samenstellers laten zien dat er nieuwe creatieve mogelijkheden zijn om zelfs de overbekende klassiekers een fris uiterlijk te geven. Natuurlijk is elk voorbeeld uitgebreid toegelicht en zonodig verklaard. In het tweede hoofdstuk staat de visuele puzzel centraal. Je kijkt ergens naar, maar plotseling springt het beeld en wordt een ander beeld ervaren. Ook onmogelijke figuren en anamorfosen worden behandeld. Het derde hoofdstuk laat de kijker kennismaken met spontane bewegingen in platte patronen, die soms heftige reacties kunnen veroorzaken bij het kijken ernaar. In het laatste hoofdstuk brengt het boek een serie begoochelende visuele spelletjes om met anderen of in groepsverband te spelen.

ISBN 978-1-78828-104-1, “Incredible Optical Illusions”, Anna Claybourne, Arcturus Publishing, 2018, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen