Op ontdekkingsreis door de wereld van de routekaarten

14 februari 2016

Bij de ruim opgezette expositie over het in kaart brengen van de wereld verscheen naast een omvangrijke catalogus een speciale uitgave voor jongeren en voor onderwijsdoeleinden. Het in kaart brengen van het vruchtbare land gebeurde al ongeveer 2800 jaar geleden in Egypte. Dat was nodig omdat het vruchtbare land na de jaarlijkse overstromingen van de Nijl nieuw moest worden opgedeeld. Daarvoor werd een meetsnoer gebruikt. Een Griekse geleerde bepaalde zelfs vrij nauwkeurig circa 2200 jaar geleden de omvang van onze aarde.

Op ontdekkingsreis door de wereld van de routekaarten

Der Kleine Weltvermesser

Ook de hemel werd door meting in kaart gebracht. Zo’n 750 jaar geleden zijn voor de zeevaart de eerste havenkaarten getekend en ongeveer 500 jaar geleden begon een nieuwe tijd door de ontdekking van de nieuwe wereld en de verklaring van Copernicus dat de aarde om de zon draait. Het educatieve boekje laat vreemde kaarten zien en bijzondere constructies van de aardbol in de vorm van de partjes van een gepelde sinaasappel.

Door reizen en de ontwikkeling van optische meetinstrumenten werden kaarten steeds nauwkeuriger en gedetailleerder uitgevoerd. De land- en zeekaarten werden verzameld in atlassen. Veel kaarten waren toen nog ware kunstwerken met vele versieringen. De auteurs van dit informatieboekje vertellen de geschiedenis van de cartografie en geven een beeld van reacties van mensen op de komst van zoveel details. Het boekje bevat de Jacobsstaf als bouwplaat.

Op ontdekkingsreis door de wereld van de routekaarten - 2 Op ontdekkingsreis door de wereld van de routekaarten - 3 Op ontdekkingsreis door de wereld van de routekaarten - 4
De postzegels tonen één van de oudste instrumenten om hoeken te meten: de Jacobsstaf.

ISBN 978-3-95498-181-6, “Der Kleine Weltvermesser”, Michael Bischoff, Vera Lüpkes en Rolf Schönlau, Sandstein Verlag, 2015, 392 pagina’s.

Weserrenaissance - Museum Schloss Brake, Schloßstraße 18, D-32657 Lemgo, www.wrm.lemgo.de.


Gerelateerde artikelen