Bewust en onbewust zien en waarnemen

1 maart 2016

De inhoud van het compacte studieboek “Sight Unseen” is uiterst praktisch van opzet door de samenloop van een voorval met een tragische afloop. De auteurs kregen contact met een jonge vrouw, die maar nauwelijks aan de dood ontsnapt was uit een koolmonoxide vergiftiging. Zij was een aantal visuele functies kwijt en deed vrijwillig mee aan experimenten om het ontstane probleem te onderzoeken en daarmee een therapie te ontwikkelen.

Bewust en onbewust zien en waarnemen

Sight Unseen

De auteurs en de collega-onderzoekers hebben bijzonder veel ervaren rondom de aspecten van het zien en waarnemen en de gevolgen in het functioneren ervan bij het ontbreken van essentiële aansturingen vanuit onze hersenen. Na een voorwoord geven de auteurs een uitgebreid beeld van de gevolgen voor het functioneren van de hersenen, die gedurende enkele seconden onvoldoende zuurstof hebben gekregen. Het zijn vooral de experimenten, die veel informatie geven over ons bewust zien en handelen.

Maar ook onbewust aansturen van onze gewenste handelingen is ruim onderzocht. Het grijpen naar voorwerpen wordt sowieso gestuurd vanuit een combinatie van waarnemen en berekenen. Ook is er aandacht voor visuele illusies en het onbewust zien van driedimensies. Het geheel is een uitstekend vakboek voor wetenschappelijk onderzoek naar de functies en het functioneren van kijken, zien, waarnemen, herkennen en ervaren.

ISBN 978 0 19 856807 0, “Sight Unseen”, Melvyn Goodale en David Milner, Oxford University Press, 2006.


Gerelateerde artikelen