Grondbeginselen van de cognitiewetenschap

17 maart 2016

In het studieboek en referentiebron geeft auteur Michael W. Eysenck op heldere en lezersvriendelijke wijze een introductie in het vak van de cognitieve vaardigheden en het optimale gebruik van de zintuigen, die ervoor zorgen dat wij onbewust of bewust zien, waarnemen, herkennen, verwerken, herinneren en reproduceren en zelfs met taal kunnen communiceren.

Grondbeginselen van de cognitiewetenschap

Fundamentals of Cognition

De auteur start zijn behandeling van het interessante thema met een traditionele benadering van cognitieve psychologie en geeft daarin de laatste ontwikkelingen in het vakgebied aan. Zeer uitgebreid is het onderwerp van de visuele perceptie en de gewaarwording behandeld. Daarbij is aangegeven dat onder andere optische illusies volgens Müller-Lyer, Ebbinghaus en Ponzo voor een intrigerende paradox zorgen. Ook andere zeer interessante onderwerpen uit het onderdeel perceptie zijn op een bijzondere wijze besproken en geïllustreerd weergegeven.

Maar ook onze eigenschappen om te onthouden en te kunnen lezen zijn duidelijk behandeld.
De auteur stelt ook diverse problemen in ons functioneren aan de orde en geeft de stand van de wetenschap en onderzoek in het betreffende onderwerp weer. Het studieboek sluit af met de behandeling van de onderwerpen cognitie en emotie, afasie en bewustzijn. Elk hoofdstuk sluit af met een evaluatie en samenvatting en het boek bevat een literatuuroverzicht en een uitgebreide verklarende woordenlijst.

ISBN 978 1 84169 374 3, “Fundamentals of Cognition”, Michael W. Eysenck, Psychology Press, 2006, 506 pagina’s.


Gerelateerde artikelen