Pieter van Musschenbroek (1692-1761)

15 juni 2021

De Nederlandse medicus, wis- en natuurkundige, meteoroloog en astronoom Pieter van Musschenbroek (1692-1761) werd geboren in Leiden. Hij is tevens bekend gebleven als ontwerper en producent van allerlei nieuwe technische en optische instrumenten, zoals telescopen en microscopen. Na zijn middelbare opleiding op de Latijnse school studeerde hij medicijnen aan de universiteit van Leiden bij professor Willem Jacob ’s Gravesande (een goede bekende van Isaac Newton).

Pieter van Musschenbroek (1692-1761)

De uitvinder van de “Leidse fles” (een vorm van een condensator).

In 1715 promoveerde hij tot doctor in de medicijnen. Direct daarna bezocht hij Engeland en woonde lezingen bij van Newton. Teruggekeerd in Nederland besprak hij in lezingen de ideeën en denkbeelden van Newton en schreef er meerdere boeken over. Vanaf 1719 was hij vier jaar lang hoogleraar in Duisburg en werkte samen met Gabriel Fahrenheit (bekend van de temperatuurschaal in graden Fahrenheit).

In 1723 werd hij professor aan de universiteit in Utrecht. In 1739 is hij benoemd als hoogleraar in Leiden en volgde ’s Gravesande op in de vakken wiskunde en in de wijsbegeerte. Tot aan zijn overlijden in 1761 bleef hij verbonden aan de universiteit in Leiden. Bekend is hij tevens als de uitvinder van de beroemde “Leidse fles” (een vorm van een condensator).


Gerelateerde artikelen