Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (1)

31 augustus 2020

Met de expositie “Pop Art op Papier. Van Warhol tot en met Lichtenstein” presenteerde het Kupferstichkabinett van het Staatsmuseum in Berlijn voor het eerst haar buitengewone pop art-collectie en één van de belangrijkste verzamelingen in Europa. De focus ligt op de Amerikaanse prenten uit de jaren zestig, toen een jonge generatie kunstenaars uitdrukking gaf aan een nieuwe levenshouding.

Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (1)

Pop on Paper. Von Warhol bis Lichtenstein

Met zeefdrukken, het popmedium bij uitstek, vroege tekeningen, kunstenaarsposters en zelfs mode, is Pop on Paper toegewijd aan de verbinding tussen kunst, massaconsumptie en populaire kunstcultuur vanaf het begin van pop tot de diverse echo’s in Europa. Pop art is een herkenbare kunststroming die tegelijkertijd is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en de meeste belangstelling kreeg in de jaren zestig van de 20e eeuw.

Het begrip pop art is ontstaan door de afkorting van popular en een toevoeging van art. Pop art-pioniers Richard Hamilton, Andy Warhol en Roy Lichtenstein hebben deze vorm van “consumptiekunst” op een aantrekkelijke, merkwaardige en interessante wijze bekend gemaakt aan het publiek en aan vele enthousiast reagerende personen die in de kunstwereld werkzaam zijn. Het hoofdthema van de “klassieke” pop art was hoe om te gaan met de triviale beeld- en productwereld van de Amerikaanse consumptiemaatschappij, gebaseerd op massaproductie en -distributie van het bekende soepblik en het stripverhaal tot de persfoto's van Jackie, de weduwe van de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (1) - 2
Een beeld van een installatie met zeefdrukken van Andy Warhol in de expositie Pop on Paper.

Maar pop was niet alleen pop, maar omvatte niet alleen “outsiders” zoals kunst van Jim Dine, maar ook minimalistische tendensen, zoals de abstracte tweedimensionale symbolen van kunstenaars Robert Indiana, Allan D'Arcangelo en Gerald Laing. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0683-9, “Pop on Paper. Von Warhol bis Lichtenstein”, Andreas Schalhorn, Kerber Verlag, 2020, 179 pagina’s, € 38.

Kulturforum, Matthäikirchplatz 8, 10785 Berlin, www.smb.museum.de.


Gerelateerde artikelen