Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (1)

28 augustus 2020

De kunsthistorische kennis en ervaringen en de creatieve fotografische werken van auteur van Florian Heine vormen de basis voor een geheel nieuw samengesteld boek met een geweldige schat van door hem geselecteerde afbeeldingen met optische en visuele illusies en andere verwonderlijke kunstwerken met merkwaardige optische fenomenen.

Illusionistische kunstwerken spelen met onze waarneming (1)

Der schöne Schein

Naast de schat aan kunstwerken en foto’s met historische en moderne situaties, die ons voortdurend laten genie- ten van illusies en optisch bedrog, bevat de nieuwste publicatie een reeks essays met uitvoerige toelichtingen op de afgebeelde kunstwerken en over de vijf onderwerpen. De auteur heeft de optische illusies in de kunst ingedeeld in de onderwerpen architektuur, schilderkunst, fotografie, sculpturen en street-art. Een geweldig breed scala aan diversiteiten, uitvoeringen, gebruikte technieken en verrassende vormen van de misleiding van onze waarneming en brein.

Alles wat we zien is echt, maar niet alles wat we waarnemen komt overeen met hetgeen we denken te zien. “Kunst is magie, bevrijd van leugens om waarheid te zijn”, volgens de Duitse filosoof en socioloog Theodor Ludwig Wiesengrund Adorno (1903-1969). En in feite lijken sommige dingen die kunstenaars creëren magisch in de zin dat ze voor onze ogen verschijnen op een plat canvas of zelfs een echte platte muur omvormt tot een afbeelding in een driedimensionale wereld.

Over deze schepping ervan kunnen we vrij duidelijk zijn en de pretentie accepteren, maar we kunnen het ons ook zo moeilijk maken terwijl we het eigenlijk niet meer zien als een kleurrijke creatieve uiting op doek of op een muur. Maar wel met een fantasierijke en fascinerende voorstelling waarop soms van alles mis is of 100 % lijkt op de werkelijkheid. Met een beeldtechniek van trompe-l’oeil is dat eenvoudig mogelijk. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-8678-2, “Der schöne Schein”, Florian Heine, Prestel Verlag, 2020, 192 pagina’s.