Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18b)

24 augustus 2020

Pas na het omkeren van de pagina is er een complete opwinding bij de kijker, omdat de spelers in het beeldverhaal gewoon weer doorgaan met hun veelal plagende spelletjes. De getoonde uitgaven in verschillende talen en diverse uitvoeringen geven voor zowel jongeren als voor volwassenen een inleidend bericht over dit verwonderlijke spel van tekentechniek en lezenswaardige stripverhalen. Een wonder van de optische illusie in een intellectueel werkstuk!

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18b)

Niet te geloven, ondersteboven!

Topsys and Turvys
Binnen het geheel aan visuele en optische illusies nemen de omkeerfiguren een specifieke plaats in. De vondst van omkeerfiguren en -voorstellingen en het tekenen van deze vermakelijke plaatjes dateert van meerdere eeuwen geleden. Er zijn meerdere publicaties met omkeerplaatjes in de loop der jaren uitgegeven. Het leuke boekje Topsys and Turvys van striptekenaar en schrijver Peter Newell (1862-1924) is in een eerste uitvoering verschenen in 1893 en de inhoud ervan is inmiddels al vele malen heruitgegeven en vertaald in meerdere talen. Ook hij tekende voor toonaangevende Amerikaanse krantenuitgevers.

De Franse graficus, karikaturist, schilder en beeldhouwer Honoré Daumier (1808-1879) was in zijn werkzame leven vooral bekend als een politiek satiricus. Hij was scherp met zijn geschetste voorstellingen voor diverse dagbladen. Daumier tekende een serie van telkens twee spotprenten in het thema omkeerfiguren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18b) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18b) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (18b) - 4
Ook de kunst van een enkel plaatje met omkeer-effect geeft veel plezier en vermaak bij de kijkers en postzegelverzamelaars. Ook zijn er moderne versies van publicaties met veel aandacht voor het optische effect van het spel en magie die uit kan gaan van omkeerafbeeldingen.

ISBN 978- 2-7058-0077-2, “Gustave Verbeek: Dessus-Dessous”, Pierre Couperie, Pierre Horay Éditeur, 1978, 32 pagina’s.

ISBN 978-7-5484-2851-0, “Topsys and Turvys”, Peter Newell, Harbin Publishing, 2017, 72 pagina’s.