Zonder textiel en de stoffen zou de mens geen mens zijn

9 augustus 2020

Stoffen, of ze nu kunstmatig of natuurlijk zijn, hebben de wereld waarin we leven sterk veranderd, verbeterd en gevormd - te beginnen met oude, Midden-Oosterse en Egyptische beschavingen; van de zijden Chinese draakgewaden tot de Indiase calico- en chintzstoffen die de industriële revolutie hebben geactiveerd, tot vezels die in het laboratorium zijn gemaakt, met behulp waarvan mensen sneller en verder kunnen reizen dan ooit tevoren.

Zonder textiel en de stoffen zou de mens geen mens zijn

Die Welt der Stoffe

Mensen zijn de enige levende wezens die stoffen produceren en gebruiken en zonder deze stoffen zou menselijke ontwikkeling niet tot stand zijn gekomen. De auteur van het boek “Die Welt der Stoffe” vertelt fascinerende verhalen over hennep, linnen en de ontdekking van zijde, over de Vikingzeilen gemaakt van schapenwol en over het ruimtepak van Neil Armstrong, dat hij niet hoefde uit te doen toen hij naar de wc moest.

Het toont het belang van kleding voor lokale economie en handel, voor sociale normen en menselijke topprestaties die zonder synthetische vezels niet mogelijk zouden zijn. Van het verband van de mummies in het oude Egypte tot beruchte zijden jurken van keizer Nero, tot het polyurethaan badpak dat het voor Paul Biedermann mogelijk maakte om Michael Phelps te verslaan. Kassia St Clair weeft op unieke wijze fascinerende verhalen over natuurlijke en synthetische vezels tot één alternatieve menselijke geschiedenis.

ISBN 978-3-455-00641-4, “Die Welt der Stoffe”, Kassia St Clair, Hoffmann und Campe Verlag, 2020, 416 pagina’s.


Gerelateerde artikelen