Röntgenstraling bracht de geneeskunde op hoger plan

15 augustus 2020

In 2020 wordt wereldwijd extra aandacht gegeven aan de toevallige ontdekking van een nieuwe soort straling door professor Wilhelm Conrad Röntgen in 1895 in zijn laboratoriumruimte in de universiteit van Würzburg (D). Het is slechts 125 jaar geleden dat hij op 8 november van dat jaar zijn “X-straling” ontdekte. Op 28 december 1895 maakte hij zijn ontdekking openbaar in zijn voordracht “Über eine neue art von Strahlen”.

Röntgenstraling bracht de geneeskunde op hoger plan

Röntgen, 100 jaar straling doorgelicht

In het jaar daarna werd er al gewerkt met X-stralen, die al spoedig röntgenstralen werden genoemd. Voor de geneeskunde met de stand van kennis en kunde voor die tijd een geweldige vondst, die meteen werd gebruikt voor het maken van diagnostische röntgenfoto’s en voor het behandelen van patiënten.

In het jaar 1901 ontving Wilhelm C. Röntgen voor zijn ontdekking als eerste natuurkundige ter wereld de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Het compacte boekje “Röntgen, 100 jaar straling doorgelicht” geeft op heldere en informatieve wijze de ontwikkelingen van het gebruik van straling in de geneeskunde en de komst van toestellen, systemen en methoden.

Röntgenstraling bracht de geneeskunde op hoger plan - 2 Röntgenstraling bracht de geneeskunde op hoger plan - 3 Röntgenstraling bracht de geneeskunde op hoger plan - 4

Ook vindt de lezer wetenswaardigheden over stralingssoorten, effecten en risico’s van straling, de nuttige medische, technische en wetenschappelijke toepassingen. Het geheel is een waardevol boekje voor personen met interesse in het toepassen van straling.

ISBN 978-90-6611-404-5, “Röntgen, 100 jaar straling doorgelicht”, H.B. Kal, Inmerc bv, 1995, 88 pagina’s.


Gerelateerde artikelen