Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (1)

18 augustus 2020

Een natuurlijke eigenschap in de fysiologie van het oog is de aanwezigheid van het zogenoemde nabeeldeffect dat meestal spontaan ontstaat tijdens of kort na een visuele waarneming. De educatieve uitgave met de titel “Hallo, Rode Vos!” en met andere vergelijkbare titels, van illustrator en auteur Eric Carle, beschrijft op heldere wijze voor de jonge lezers dit misschien voor die groep een magisch en verrassend visueel verschijnsel.

Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (1)

Hallo, roter Fuchs

Ook voor volwassenen is de inhoud van deze publicatie veelal een complete verrassing, omdat velen onbekend zijn met dit visuele verschijnsel. Voor die grote groep is het belangrijk om ook kennis te maken met nabeelden en dat kan uitstekend met de inhoud van deze in meerdere talen verschenen publicatie. Het ontdekken van het bestaan van nabeeld is voor deze groep een bijzondere ervaring.

In de diagnostische oogheelkunde wordt een vorm van dit nabeeldeffect ook aangegeven als palinopsie, het direct of vertraagd “zien” van nabeelden. In het algemeen wordt in de diagnostiek gesproken over het meer voorkomende verschijnsel van fysiologische nabeelden, die meteen gemerkt worden na een geringe verplaatsing van de visuele blik.

Het verschijnsel levert in het algemeen beelden op waarvan de kleur verandert in een complementaire kleur. Het verschijnsel van nabeelden is ook bekend geworden door de lichtbewegingsexperimenten, de draaiende schijven, de publicaties over het fenomeen van de gezichtstraagheid of lichtnawerking en zijn optisch draaibare speelapparaten van onderzoeker Joseph Plateau (1801-1883). (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8369-5475-4, “Hallo, roter Fuchs”, Eric Carle, Gerstenberg Verlag, 2012, 32 pagina’s.