Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (2)

19 augustus 2020

En natuurlijk zijn er meerdere onderzoekers, wetenschappers, ontdekkers en uitvinder, die afzonderlijk van elkaar bezig zijn geweest om het verschijnsel nabeeld te onderzoeken en helder te verklaren. In de publicatie van Eric Carle staan twee onderwerpen centraal. De verjaardag van de kleine kikker en de gezamenlijke ontdekking van het veranderen van een kleur in een zogenoemde complementaire kleur door het nabeeld-effect.

Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (2)

Hallo, roter Fuchs

Het mysterie begint al op de titelpagina met het vreemde verschijnsel van een groene vos, die aangeroepen wordt als “hallo, rode vos”. Die schijnbare vergissing wordt echter al snel uitgelegd op één van de eerste bladzijden. De auteur koos daarvoor een afbeelding van een groot geschilderd rood hart met een zwarte stip in het midden. Uitgebreid is een instructie gegeven over het ervaren van het ontstaan van een nabeeld-effect.

Op de volgende tegenoverliggende witte bladzijde is slechts eenzelfde zwarte stip afgedrukt. Bij het volgen van de instructie ziet de kijker uiteindelijk een hart in een groene kleur verschijnen. Na een aantal seconden verdwijnt dit nabeeld-effect en kan de lezer op de bladzijden daarna met de groene kiker kennismaken.

Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (2) - 2 Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (2) - 3 Het verschijnsel nabeeld op een heldere wijze verklaard (2) - 4
Voorbeelden uit onze OF-Boekencollectie Visuele en Optische Illusies. Een model van de kleurencirkel van J.W. Goethe; illustratie uit de publicatie Hallo, roter Fuchs.

Het boekje bevat in datzelfde visuele spel een slang, vlinder, een poes, een hond en andere dieren in diverse felle kleuren en met als afsluiting een model van een kleurencirkel naar een idee van kleurenexpert Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). In de inleiding brengt de auteur een verhaal van een belevenis van Goethe in een eethuis en een serveerster in een rode jurk. Hij zag haar jurk na een tijdje groen worden. Het geweldige verhaal berust op de waarheid.

ISBN 978-3-8369-5475-4, “Hallo, roter Fuchs”, Eric Carle, Gerstenberg Verlag, 2012, 32 pagina’s.