Optica en fotonica zijn snel ontwikkelende vakgebieden (1)

6 augustus 2020

De vakgebieden Optica en Fotonica ontwikkelen zich razend snel dankzij impulsen vanuit wetenschap, onderzoek, opleiding, innovatieve technieken en door een explosieve groei in toepassingsmogelijkheden in een bijna oneindig aantal onderdelen van onze onderzoeks-, productie- en gebruiksgebieden. Men kan tegenwoordig nauwelijks nog onderdelen van onderzoek en toepassing bedenken waarin geen toepassing te vinden is van functies of materialen uit de innovatieve gebieden van de optica en fotonica.

Optica en fotonica zijn snel ontwikkelende vakgebieden (1)

Optik und Photonik

Dankzij unieke uitvindingen, ontdekkingen en samenstellingen van systemen, concepten en apparaten is bijvoorbeeld de geneeskunde op een zeer hoog niveau gekomen in de diagnostiek en behandelmethoden. In ons land vormen de vakgebieden Optica en Fotonica twee pijlers voor ontwikkeling, opleiding en het uitrollen van toepassingen vanuit de fotonica-industrie.

Wetenschap, onderzoek en industrie in Nederland spelen een belangrijke rol in het Europese speelveld van innovatieve toepassingen. Zelfs wereldwijd is er ruime belangstelling voor de kennis, kunde, producten, systemen, methoden en middelen van personen, bedrijven en instituten met activiteiten in de snel groeiende en innovatieve fotonicabranche. Ook de invloed van de Vereniging PhotonicsNL heeft bijgedragen aan deze belangstelling.

Optica en fotonica zijn snel ontwikkelende vakgebieden (1) - 2 Optica en fotonica zijn snel ontwikkelende vakgebieden (1) - 3 Optica en fotonica zijn snel ontwikkelende vakgebieden (1) - 4
Postzegels kunnen op uitstekende wijze bijdragen aan het verspreiden van informatie over nieuwe innovatie uitvindingen, ontdekkingen en toepassingen in moderne vakgebieden als die van optica en fotonica.

In het wetenschappelijk, hoger technisch en middelbaar technisch onderwijs heeft het vak Fotonica een volledige erkenning bij professoren, docenten en studenten en de uitgeverswereld heeft gezorgd voor de benodigde studiematerialen in verschillende analoge en digitale uitvoeringsvormen. Voor het vakgebied van de Optica waren er voor 1990 (en zelfs al in de 19e eeuw en ver daarvoor) al studieboeken beschikbaar voor deze studierichting. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-527-34723-0, “Optik und Photonik”, Bahaa E.A. Saleh en Malvin Carl Teich, Wiley-VCH Verlag, 2020, 3e druk, 1050 pagina’s.


Gerelateerde artikelen