Adler bracht de innerlijke psyche van mensen in beeld (2)

1 augustus 2020

De gegeven informatie is het resultaat van een grondige literatuurstudie, het raadplegen van documenten en verslagen in diverse archieven. Adler stierf geheel onverwacht in Schotland in 1937 op het hoogtepunt van zijn roem. Deze biografie, met voor het eerst gepubliceerde informatie uit archiefvondsten, beschrijft de mens Adler en het ononderbroken up-to-date effect van zijn werk. De forse omvang van het boek geeft een inkijk in het ontstaan van de psychoanalyse en schrijft over de sfeer in de onderlinge relaties tussen de drie samenwerkende psychologen.

Adler bracht de innerlijke psyche van mensen in beeld (2)

Alfred Adler

Daarbij geeft de auteur onthullende feiten die de lezer gunstig laat oordelen over de kwaliteiten en de waarde van de vakman Adler voor de psychologie en psychiatrie van toen en nu. Al lezend wordt kennis gemaakt met vele interessante resultaten van een speurtocht naar de waarheid over het leven en werk van Adler. Nep nieuws om Adler in een slecht daglicht te brengen is onthuld.

De auteur vangt voor het maken van sfeer aan met een verslag van een bijeenkomst bij Freud in de woning aan de Berggasse in Wenen. De karakters van de aanwezigen passeren de revue. Dan volgt er een korte inleiding op de strekking van de biografie. De 20e eeuw was een eeuw waarin zich de psychologie kon ontwikkelingen als een toepasbaar, noodzakelijk en een onmisbaar vakgebied om mensen bij te staan bij het oppakken, aanpakken en verhelpen van psychische problemen, klachten of stoornissen. Die ontwikkeling startte eigenlijk al in 1899 met de presentatie van het boek “Die Traumdeuting” door Sigmund Freud.

De auteur van de biografie vergelijkt de kundigheid van Adler met die van Albert Einstein, met alleen het verschil dat die van Adler gericht was op de ziel van de mens. Om het wezen van de psychologie te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om ook de geschiedenis te bestuderen. Zo krijgt de lezer een nagenoeg volledig beeld van de vele begrippen, methoden en geschiktheid voor de mens. Het boek is daarvoor een uitstekend middel om de studie aan te pakken. Van het originele schriftelijke materiaal van Adler is helaas weinig overgebleven. Het grootste deel is beschikbaar in Washington, D.C. Adler had de gewoonte om correspondentie na het beantwoorden ervan weg te gooien. De unieke en waardevolle biografie sluit af met een uitgebreid personenregister.

ISBN 978-3-421-04796-0, “Alfred Adler”, Alexander Kluy, Deutsche Verlags-Anstalt, 2019, 429 pagina’s.


Gerelateerde artikelen