Henry Edward Roberts (1941-2010)

29 juli 2020

De Amerikaans ingenieur, IT-ondernemer en huisarts Henry Edward Roberts (1941-2010), meer bekend als Ed Roberts, richtte in 1970 zijn bedrijf Micro Instrumentation and Telemetry Systems - MITS op. Vooraf kreeg hij zijn elektrotechnische opleiding als medewerker van de USAF aan de Oklahoma State University. In het jaar 1968 werkte Roberts in het onderzoekslaboratorium op de Kirtland luchtmachtbasis in New Mexico.

Henry Edward Roberts (1941-2010)

Ed Roberts ontwierp de eerste PC voor privégebruik.

Met twee collegae en een studievriend begon Roberts de onderneming MITS. In het begin leverde de firma met verkoopsucces voornamelijk rekenmachines. Eind 1970 ging hij alleen verder na uitkoop van de drie partners. In het midden van de 70-er jaren van de vorige eeuw produceerde het bedrijf bouwdozen voor kleine persoonlijke computers. Hij bracht daarmee één van de allereerste personal computers voor privégebruik, de Altair 8800, op de Amerikaanse markt.

Door dit succes met deze PC kwam hij in contact met Paul Allen en Bill Gates, die al ervaring hadden met het schrijven van software. Daaruit kwam een zakelijke samenwerking tot stand en werd de computertaal Altair BASIC ontwikkeld. Allen en Gates verhuisden hun activiteiten naar de thuisbasis van MITS en begonnen het bedrijfje Microsoft. In 1977 besloot Roberts zijn MITS te verkopen aan het bedrijf Pertec Computer Corporation en werd de productie van de Altair PC gestopt. Hij ging studeren voor arts. Na het afronden van zijn artsenstudie startte hij een eigen praktijk. In 2020 herdenken wij zijn overlijden in 2010 door een longontsteking.


Gerelateerde artikelen