Drukkerij Bauhaus bracht impuls voor Europese kunst (2)

1 september 2020

In de periode dat Lyonel Feiniger de drukkerij in het Bauhaus in Weimar leidde, stelde hij vijf portfolio’s samen, waarvan er vier voor de verkoop zijn verschenen om geld in het laatje te brengen van Bauhaus. Het museum toont Bauhaus-portfolio’s in de tentoonstelling en vult het aan met de prints van andere Bauhaus-meesters. Het bezoek wordt extra aantrekkelijk door de "Stuttgart Prologue", die opgedragen is aan Adolf Hölzel.

Drukkerij Bauhaus bracht impuls voor Europese kunst (2)

Drucksache Bauhaus

Hölzel was een leraar van Johannes Itten en Oskar Schlemmer. Veel van de ontwerpen en concepten die in de latere lessen in de kunstopleidingen in Weimar overheersten, zijn al duidelijk in het werk van Adolf Hölzel zichtbaar. Bovenal toont het museum prentkunst als artistiek medium van de Europese avant-garde. In het Bauhaus-jubileumjaar 2019 waren de Bauhaus-portfolio's uit de eigen collectie te gast in de National Gallery Ireland in Dublin.

Tegelijkertijd eert het museum in de parallel lopende expositie “Ida Kerkovius. De hele wereld is kleur” in het grafische kabinet, kunstwerken van Ida Kerkovius, een assistente van Hölzel, die drie wintersemesters heeft gestudeerd aan Bauhaus. Ida Kerkovius (1879-1970) kon haar gehele fantasie op laten gaan in kleuren. Al in 1903 leerde ze bij de grote meester in Dachau en vanaf 1908 was zij bij hem student aan de kunstopleiding in Stuttgart. Hölzel zei over haar: “Zij maakt mijn opdrachten maar komisch genoeg, zij maakt het echter telkens anders”. (Wordt vervolgd).

Drukkerij Bauhaus bracht impuls voor Europese kunst (2) - 2
De uil (op het dak zittend meisje met vogels), 1921, Gerhard Marcks, blad 8 in de 1e map van Bauhaus-drukken. Staatsgalerie Stuttgart © VG Bild-Kunst, Bonn 2020.

ISBN 978-3-947563-72-2, “Drucksache Bauhaus”, Corinna Höper en Nathalie Frensch, Edition Cantz, 2020, 239 pagina’s.

Staatsgalerie Stuttgart, Konrad-Adenauer-Strasse 30-32, 70173 Stuttgart, Duitsland, www.staatsgalerie.de.


Gerelateerde artikelen