Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (3)

9 september 2020

Beginnend met hun opkomst in Engeland (Eduardo Paolozzi, Richard Hamilton) en met kunstenaars als Jasper Johns en Robert Rauschenberg tot Europese parallelle ontwikkelingen en reflecties. En na 1970 met Sigmar Polke, KP Brehmer, Ulrike Ottinger, Maria Lassnig, Equipo Crónica en Elaine Sturtevant. Tot slot is er een eigentijdse reflectie van de popstijl terug te vinden in kunstwerken van Antje Dorn en SUSI POP.

Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (3)

Pop on Paper. Von Warhol bis Lichtenstein

Aandacht in de artikelen is er voor assemblages en collages met opvallend veel teksten en diverse consumenten artikelen. Bij de inhoud van de catalogus is gekozen voor een indeling in meerdere in de pop art herkenbare thema’s en deelrichtingen in deze vorm van gedrukte kunst en soms ook verwerkt als sculptuur.

Na een voorwoord bespreekt het eerste lange artikel over de komst en verspreiding van de pop art op papier in de USA. Daarna bespreekt de betreffende auteur de opbouw van een collectie door het Berlijnse museum in de periode 1970-2002. Het artikel is rijk geïllustreerd met een selectie uit de verzameling.

In het essay over een voorloper van pop art maakt de lezer zelfs kennis met werken van Eduardo Paolozzi, al ontstaan in de jaren rond 1949. In het jaar 1949 ging Andrew Warhola met een studievriend naar New York om reclamewerkzaamheden uit te voeren. Vanaf dat moment noemde hij zich Andy Warhol. Een kunstboek vol met boeiende feiten!

Pop Art brengt ontspanning door kleuren en vrolijkheid (3) - 2
Door postzegels worden verzamelaars ook op de hoogte gebracht van populaire kunststromingen.

ISBN 978-3-7356-0683-9, “Pop on Paper. Von Warhol bis Lichtenstein”, Andreas Schalhorn, Kerber Verlag, 2020, 179 pagina’s.

Kulturforum, Matthäikirchplatz 8, 10785 Berlin, www.smb.museum.de.