Professioneel omgaan met kleur en kleurwaarneming

11 december 2014

Het ontstaan van kleurervaringen en de bijzondere verschijnselen die optreden bij kleurwaarnemingen zijn helder besproken in het studie- en referentieboek “Farbempfindung, Farbbeschreibung und Farbmessung”. De theoretische achtergronden van kleur, in het bijzonder de juiste verwerking van de elementaire begrippen, worden in veel vak- en toepassingsgebieden steeds belangrijker. Het betreft hier zowel toepassingen op het terrein van de moderne multimedia als op het vlak van kleurcontrole en -beoordeling.

Professioneel omgaan met kleur en kleurwaarneming

Farbempfindung, Farbbeschreibung und Farbmessung

Auteur Eva Lübbe heeft vanuit de resultaten van onderzoek, studie en praktijkervaringen de inhoud van dit zeer interessante studieboek volledig afgestemd op het gebruik door docenten en studenten in het hoger onderwijs, voor ingenieurs in de druk- en autoindustrie, ontwerpers en inrichters, fysiologen en alle kleurdeskundigen die hun kennis over kleur willen versterken of verfrissen. In het eerste hoofdstuk beschrijft de auteur het fenomeen kleur in relatie tot het licht.

Ook komt aan de orde de werking van het netvlies en de verwerking van lichtindrukken door de staafjes en kegeltjes. Daarbij worden alle lichttechnische grootheden en de eigenschappen van kleur uitgebreid beschreven. Uitgebreid is ingegaan op het waarnemen van kleuren, op synesthesie, psychologische en fysiologische invloeden van kleur op ons gedrag of ons welzijn, kleursystemen, kleurmetingen en eindigt dit waardevolle boek met een literatuuroverzicht en een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978-3-8348-1801-0, “Farbempfindung, Farbbeschreibung und Farbmessung”, Eva Lübbe, Springer Vieweg, 2013, 213 pagina’s.


Gerelateerde artikelen