Lichtontwerpen inspireren architecten en lichtmakers

21 november 2014

Het proces van onze visuele waarneming zorgt regelmatig voor veranderingen in de dingen die wij bewust of onbewust zien. De waarnemer went soms heel snel aan de nieuwe dingen in de directe omgeving en vergeet hoe het er eerder uitzag. Op die eigenschappen baseert de lichtontwerper, veelal in samenspraak met de architecten, het ontwerp van lichtinstallaties voor het binnen- en buitengebeuren.

Lichtontwerpen inspireren architecten en lichtmakers

Licht Kunst Licht 3

Samen geven zij gebouwen en objecten een bijzondere uitstraling en gebruikswaarde. Dat licht zo’n belangrijke rol speelt in beleving en fascinatie laat het derde deel in de serie Licht Kunst Licht op verrassende wijze zien en ervaren. Het team van het bureau Licht Kunst Licht uit het Duitse Bonn en met een kantoor in Berlijn, heeft tientallen lichtprojecten mogen ontwerpen en laten realiseren. In de nieuwe boekpresentatie staan weer negen gerealiseerde projecten, waaronder zelfs internationaal bekroonde licht- en verlichtingsprojecten.

De projecten zijn uitgebreid besproken en voorzien van prachtige groot formaat foto’s in dag- en avondsituaties. Dankzij de innovaties in de licht- en verlichtingstechniek en het beschikbaar zijn van krachtige en zuinige lichtbronnen is het mogelijk geworden om aan nagenoeg alle wensen van de op-
drachtgevers te voldoen. Het boek bevat onder andere het project Zeche Zollverein in Essen (D), Emil Schumacher Museum in Hagen en de Novartis Campus in Basel. Het geheel is een prachtig vormgegeven studie- en referentieboek voor architecten, kleuradviseurs en voor lichtontwerpers.

ISBN 978-3-89986-137-2, “Licht Kunst Licht 3”, Andreas Schulz, Verlag für Architektur und Design, 2010, 226 pagina’s.


Gerelateerde artikelen