Toenemende aandacht voor de effecten van synesthesie

20 november 2014

Het onderzoek naar synesthesie-effecten richt zich voornamelijk op de mechanismen die ten grondslag liggen aan dit bijzondere verschijnsel bij visuele perceptie. Iemand die letters of cijfers associeert met een bepaalde kleur, heeft synesthesie en de personen met deze ervaring worden in het algemeen synestheten genoemd.

Toenemende aandacht voor de effecten van synesthesie

Synästhesie-Effekte

Het verschijnsel synesthesie wordt in de veel gevallen veroorzaakt door bepaalde verbindingen tussen verschillende hersengebiedjes. Zij hebben een anatomisch ander brein dan anderen. Synestheten verzinnen hun ervaringen niet en is er werkelijk sprake van een afwijking in de vroege verwerking van zintuiglijke signalen. Vanuit het wetenschappelijk onderzoek is al veel bekend over synesthesie. Er zijn synestheten die hun zintuiglijke “verwarring” zien als een verrijking. Het medium van de film speelt een belangrijke rol in het verdere onderzoek naar de oorzaken van synesthesie.

Het effect van de vloeiende kleuren en het dansende licht in de filmbeelden op waarnemingen, sensatie en belevingen van de synestheten is verrassend. Voor de lezers met belangstelling voor de effecten en de resultaten van de experimenten is de inhoud van het nieuwe studieboek een rijke aanvulling op eerder gepubliceerde en besproken resultaten. Deskundigen uit het onderzoeksgebied geven achtergronden en feiten uit de wereld van synesthesie.

ISBN 978-3-7705-4587-2, “Synästhesie-Effekte”, Robin Curtis, Marc Glöde en Gertrud Koch, Wilhelm Fink Verlag, 2010, 228 pagina’s.


Gerelateerde artikelen