Psychologische benadering van bekende visuele illusies

14 augustus 2016

Het is al enige tijd zichtbaar en merkbaar dat de aanvankelijke hoofdpositie van het boek in onze informatieve en communicatieve cultuur sterk aan het veranderen is. Er zijn nieuwe wegen ontwikkeld en snel beschikbaar om informatie te vinden en te gebruiken. Het internet maakt het tevens mogelijk om direct en wereldwijd bronnen te raadplegen voor het vinden van gewenste informatie in tekst en beeld. Ondanks de voordelen van snelheid en gemak heeft het traditionele boek voor velen toch een voorkeur voor studie, hobby en complete informatie over specifieke onderwerpen.

Psychologische benadering van bekende visuele illusies

Optical Illusions

Voor alle liefhebbers van optische illusies en personen die professioneel werken met de verschijnselen van visuele en optische illusies is het boek “Optical Illusions” van samensteller Gaby Alez een uitstekende geïllustreerde uitgave om snel en compact veel te leren over deze visuele fenomenen. Als informatieve bron voor het samenstellen van de inhoud van het boek is alleen gebruik gemaakt van de beschikbare gegevens op de website van Wikipedia. Het geheel is een uiterst interessante bron van wetenswaardigheden geworden met extra aanbevelingen voor het raadplegen van aanvullende literatuur en trefwoorden van relevante websites.

Allereerst geeft de samensteller een overzicht van verschillende benaderingen van het begrip optische illusie vanuit een psychologische situatie en vanuit een cognitieve situatie. Ook de verschillende verschijningsvormen van de optische illusies (ook wel visuele illusies genoemd) zijn uitgebreid weergegeven. Waardevol is het geïllustreerde overzicht met ruim 100 klassieke en bijzondere illusies. Het studie- en referentieboek sluit af met een overzicht van beschrijvingen over artiesten, die in hun kunstuitingen veelvuldig gebruik gemaakt hebben van het spel tussen waarneming, magie en visueel bedrog.

Psychologische benadering van bekende visuele illusies - 2 Psychologische benadering van bekende visuele illusies - 3 Psychologische benadering van bekende visuele illusies - 4
Voorbeelden van frankeergeldige postzegels met afbeeldingen uit het thema Optische Illusies.

Beschreven zijn de activiteiten van M.C. Escher, Oscar Reutersvärd, Marcel Duchamp, Giuseppe Arcimboldo, Bridget Riley, Victor Vasarely, Salvador Dalí en Charles Allan Gilbert. Een inspirerende uitgave voor de liefhebbers van zien en waarnemen, het bewust en onbewust zien en het oneindige spel tussen visueel en optisch bedrog, schijn en werkelijkheid.

ISBN 978-1-2761-8394-9, “Optical Illusions”, Gaby Alez, Wikipedia in boekvorm, 212 pagina’s.


Gerelateerde artikelen