Experiment met beweging en het ontstaan van de film

9 augustus 2016

Met de speciale Hema-experimenteerset “3D Animaties” is het mogelijk om in de wereld van het bewegende beeld kennis te maken met de grondbeginselen van de eerste bewegende films. De unieke Hema-set bevat de benodigde onderdelen om een zogenoemde zoötroop te bouwen en dan te ontdekken dat er echt iets bijzonders is te zien na het inschakelen van de stroom. Als extra moet de bezitter wel een batterij kopen en plaatsen in de speciale houder. De zoötroop behoort tot de groep optische speelinstrumenten waarmee de kijker een illusie van beweging in een serie beelden kan ervaren.

Experiment met beweging en het ontstaan van de film

3D Animaties

De zoötroop werd in het jaar 1834 gedemonstreerd door de Britse wiskundige William George Horner (1786-1837). Het apparaat bestaat uit een rechtopstaande cilinder met een aantal verticale sleuven. Aan de binnenzijde en direct onder de sleuven in de wand van de cilinder is een strook materiaal aangebracht waarop een serie plaatjes in de vorm van tekeningen of foto’s waar te nemen is. Op het strookje zijn de plaatjes als een tekenfilm op gelijke afstanden als de sleuven aangebracht. Wordt de cilinder rondgedraaid kan men al kijkend door de sleuven de illusie van een schijnbeweging in de 9 plaatjes waarnemen.

Experiment met beweging en het ontstaan van de film - 2 Experiment met beweging en het ontstaan van de film - 3 Experiment met beweging en het ontstaan van de film - 4

De voorloper van de zoötroop is de thaumatroop (John Ayrton Paris in 1824) en een verder ontwikkeld animatieapparaat is de praxinoscoop van Charles-Émile Reynaud (in 1877). Het sciencepakket van de Hema is in feite een getrouwe nabootsing van de zoötroop en demonstreert het nabeeldeffect van onze ogen in combinatie met een verwerking van de kijkindrukken door onze hersenen. Dankzij de uitgebreide handleiding is het voor iedereen mogelijk alles te monteren. De experimenteerset is in een educatiefpakket te koop in de OF webshop.