Educatieve themaboekjes voor middelbaar onderwijs

31 juli 2016

De themaboekjes Nasteq maken deel uit van een leermethode in het leergebied Mens en Natuur voor de leerlingen in het vmbo. De themaboekjes combineren vele onderwerpen uit de natuur en scheikunde (nask) met die uit de techniek. Leerlingen leren ontwerpen en onderzoeken door het doen in praktische opdrachten.

Educatieve themaboekjes voor middelbaar onderwijs

Licht

De methode bestaat uit 15 losse modules. De vijftien modules zijn leverbaar in twee niveaus voor vmbo-KGT en vmbo-LBK. Elke module bevat meerdere werkvormen en het lesmateriaal ziet er aantrekkelijk uit. Als module 8 verscheen een boekje met het onderwerp Licht. De leerlingen maken aan de hand beschrijvingen enkele kleine werkstukken, zoals een discolicht, een caleidoscoop, een camera obscura en een hoekspiegel.

In het rijk geïllustreerde gedeelte Lichtbronnen en Kleuren maakt de leerling kennis met ouderwetse en met moderne lampen, met hun eigenschappen en het ontstaan van kleur. Het hoofdstuk Licht en Schaduw vertelt over specifieke eigenschappen van licht en het ontstaan van een schaduw.

Educatieve themaboekjes voor middelbaar onderwijs - 2 Educatieve themaboekjes voor middelbaar onderwijs - 3 Educatieve themaboekjes voor middelbaar onderwijs - 4

Er is tevens aandacht voor de opbouw en werking van digitale fotocamera’s, het opwekken van energie door het opvangen van lichtstraling en de werking van lenzen. Er wordt gewerkt met projectie van beelden en verrekijkers. Bij dit werk- en leerboek Licht horen ICT opdrachten. Deze opdrachten staan op een speciale website. Een samenvatting en een knipblad sluiten dit praktische boekje af.

ISBN 978-90-11-09813-8, “Licht”, Nico Baken, e.a., Uitgeverij EPN, 2008, 40 pagina’s.


Gerelateerde artikelen