Ontwikkelingen in technische illustraties

6 juli 2016

Wetenschappelijke tekeningen, foto’s en illustraties beelden de voorstellingen en feiten veelal educatief en constructief uit. Ze zijn ook de getuigen van ontwikkeling in wetenschap en techniek en spelen een hoofdrol in het verduidelijken van visuele werkelijkheden. Bij nadere beschouwing van wetenschappelijke illustraties zien we in de loop der eeuwen een verandering ontstaan in opzet, gedetailleerdheid en in kleurgebruik en toepassing van moderne multimediatechnieken.

Ontwikkelingen in technische illustraties

Das Technische Bild

Ook de stijl en de functies zijn in die jaren flink gewijzigd. De oorspronkelijke statische tekenwijze is tegenwoordig bijna interactief geworden, dankzij de digitale voortgang. Het zeer educatieve boek “Das Technische Bild” geeft op uiterst boeiende wijze een beeld van ruim 500 jaar geschiedenis van het gebruik van tekeningen en illustraties in wetenschappelijke, in technische boeken en publicaties. De samenstellers van dit inspirerende boek laten de lezers merken hoe lastig het is om een beeld duidelijk en reproduceerbaar te beschrijven, terwijl de lezer het bewuste plaatje voor zich heeft.

“Een plaatje zegt dan ook overduidelijk meer dan duizend woorden”, is zichtbaar de praktische werkelijkheid. Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van toen en nu zijn beschreven en van ruime toelichting voorzien. Lezers zien de eerste beelden van röntgenopnamen, digitale opnamen, maar vooral ook schitterende tekeningen uit een wetenschappelijke geschiedenis met juwelen aan technische illustraties. Het geheel is een prachtig boek geworden.

ISBN 978-3-05-004496-5, “Das Technische Bild”, Vera Dünkel, Horst Bredekamp en Birgit Schneider, Akademie Verlag, 2008, 231 pagina’s.


Gerelateerde artikelen